Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2009

Η ΑΣΠΡΗ ΛΕΞΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Η άσπρη λέξη της ημέρας - κονστρουκτιβισμός
Θέμα της εβδομάδας: Μοντέρνα Τέχνη: Καλλιτεχνικά κινήματα του 20ού αιώνα Ο κονστρουκτιβισμός αποτελεί καλλιτεχνικό ρεύμα, κυρίως στη ζωγραφική και τη γλυπτική, που αναπτύχθηκε την περίοδο 1913-1930. με πατρίδα τη Ρωσία.
Οι ρίζες του κινήματος μπορούν να αναζητηθούν στο κινήματα του κυβισμού και σε κάποια από τα έργα του Πικάσο. Ιδρυτής του ρωσικού κονστρουκτιβισμού ήταν ο Βλαντιμίρ Τάτλιν. Το 1913 ο Τάτλιν επισκέφτηκε τη Γαλλία και είδε το ατελιέ του Πικάσο στο Παρίσι και επηρεάστηκε από τα έργα του.
Το αποτέλεσμα, μετά την επιστροφή του στη Ρωσία, ήταν μια σειρά ανάγλυφων από ξύλο, μέταλλο και χαρτόνι, με επιφάνειες καλυμμένες από γύψο, γυαλιστερό χαρτί και σπασμένα γυαλιά.
Με την εξάπλωση της μαζικής κουλτούρας, οι καλλιτέχνες δε θέλουν να μιμηθούν τον κόσμο αλλά να τον αλλάξουν, και κατευθύνονται σε μια τέχνη που αρνείται τη συμβατική αναπαράσταση και δίνει έμφαση στην απεικόνιση γεωμετρικών μορφών, σε μια τέχνη λειτουργική, που θα «μπει» στην καθημερινή ζωή του ανθρώπου.
Επομένως δεν περιορίζονται μόνο στη ζωγραφική.
Το ύφος αυτό στις εικαστικές τέχνες ονομάστηκε κονστρουκτιβισμός.Σημαντικοί εκπρόσωποι του κονστρουκτιβισμού ήταν οι Λιούμποφ Πόποβα, Όλγα Ροζάνοβα, Nαούμ Γκάμπο κ.ά. και χαρακτηριστικά συνθήματα: «Η Τέχνη στη ζωή», «Η Τέχνη κατασκευάζεται».
Η έννοια του κονστρουκτιβισμού χρησιμοποιείται ευρύτατα πλέον και στην εκπαίδευση.
Ο ψυχολογικός κονστρουκτιβισμός του Πιαζέ υποστηρίζει ότι η μάθηση εξαρτάται από το μαθητή και γίνεται μέσω των «γνωστικών συγκρούσεων», ενώ ο κοινωνικός κονστρουκτιβισμός του Ντιρκάιμ διατείνεται ότι η μάθηση εξαρτάται από την επίδραση του κοινωνικού περιβάλλοντος στις αντιλήψεις του υποκειμένου.
Αντί του όρου «κονστρουκτιβισμός» χρησιμοποιείται και ο όρος εποικοδομητική προσέγγιση, που αποτελεί «ελεύθερη» μετάφραση του αγγλικού όρου constructivism.
Σεμινάρια γλώσσας. Δείτε πληροφορίες.
Λεξικό - Ημερολόγιο 2010 με δείκτη ευτυχίας. Δείτε πληροφορίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: