Κυριακή 14 Μαρτίου 2010

ΟΙ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ

ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΡΟΡΙΤΗΣ
Ο κόκκινος τράγος
ISBN: 978-960-221-374-2
Διαστάσεις: 21Χ14
Σελίδες: 238
Έκδοση: 2007
Από τα πρώτα κιόλας διηγήματά του ο Κώστας Παρορίτης, επηρεασμένος από τις κοινωνιστικές ιδέες, στρέφει το βλέμμα του προς τους ανθρώπους της βιοπάλης πολύ νωρίς απομακρύνεται από τις ηθογραφικές του καταβολές και προσπαθεί να αποδώσει, με ρεαλισμό, πτυχές ζωής ατόμων και ομάδων του κοινωνικού περιθωρίου, με την πρόθεση να προβάλει, άλλοτε περισσότερο και άλλοτε λιγότερο άμεσα, τα προβλήματα που δημιουργούν οι κοινωνικές ανισότητες και να προβληματίσει τον αναγνώστη . . .
Επηρεασμένος από τις σοσιαλιστικές του ιδέες, από το νατουραλισμό του Γκόρκυ και του Ζολά και παρακινημένος από μια ιδιάζουσα ρομαντική διάθεση, αναζητά τους ήρωές του στο χώρο του περιθωρίου, με την πεποίθηση ότι "μόνο από το περιθώριο μπορεί να δημιουργηθεί ο καταλύτης της τότε κρατούσας τάξης πραγμάτων". . .
Ο Παρορίτης, αν και εκπρόσωπος της πρώτης μεταπαλαμικής γενιάς, αρνήθηκε να ακολουθήσει τον χαραγμένο δρόμο του πνευματικού ηγέτη της εποχής, αναλαμβάνοντας την εκπροσώπηση των αγαπημένων του περιθωριακών τύπων-θαμώνων του καφενείου "Κόκκινος τράγος". ΚΩΣΤΑΣ Γ. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ, από την Εισαγωγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: