Κυριακή 14 Μαρτίου 2010

12ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Μη χάσετε σήμερα Κυριακή 14 Μαρτίου στο 12ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης
Την έναρξη του «Κουβεντιάζοντας», του φόρουμ επικοινωνίας και συζήτησης, το οποίο προσφέρει την ευκαιρία σε επαγγελματίες του ντοκιμαντέρ από την Ελλάδα και το εξωτερικό να γνωριστούν σε προσωπικό επίπεδο, να ανταλλάξουν απόψεις και να μοιραστούν τις εμπειρίες τους. (ELECTRA PALACE, δωμάτιο Excelsior, 16.00 - 17.30)Οι συζητήσεις θα γίνονται στα Αγγλικά.***Την τιμητική εκδήλωση για τον Δρα ΝάκαματςΑίθουσα Παύλος Ζάννας, 20.30 *** Το πάρτι με τον Γιάννη Αγγελάκα Με αφορμή της προβολή της ταινίας Ταξιδιάρα ψυχή για τον Γιάννη Αγγελάκα, έναν μουσικό που με τους στίχους του σημάδεψε την εναλλακτική ροκ σκηνή της χώρας μας, ο Γιάννης Αγγελάκας κάνει dj set και παίζει ζωντανή μουσική στο Residents bar (Στρατηγού Καλάρη 4, Τ. +30 2310 238274) Η τελετή έναρξης του 12ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης - Εικόνες του 21ου Αιώνα
Με μια λιτή τελετή που ταξίδεψε τους θεατές στον απρόβλεπτο και συναρπαστικό κόσμο των ταινιών τεκμηρίωσης άνοιξε την αυλαία του το 12o Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης - Εικόνες του 21ου αιώνα, την Παρασκευή 12 Μαρτίου 2010. Την έναρξη του Φεστιβάλ, η οποία πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα του κινηματογράφου Ολύμπιον, κήρυξε η υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Θεοδώρα Τζάκρη. Έπειτα, ακολούθησε η προβολή του ντοκιμαντέρ Η εφεύρεση του δόκτορα Νάκαματς / The invention of Dr. Nakamats παρουσία του πρωταγωνιστή, διάσημου Ιάπωνα εφευρέτη Γιοσίρο Νακαμάτσου.
Ανεβαίνοντας στη σκηνή του Ολύμπιον, η διευθύντρια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Δέσποινα Μουζάκη καλωσόρισε το κοινό και τους επίσημους προσκεκλημένους στη 12η διοργάνωση ενός θεσμού ο οποίος, όπως σημείωσε η ίδια, συλλαμβάνει με επιτυχία τον παλμό της κάθε εποχής. «Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης έχει καθιερωθεί ως μια εκδήλωση με διεθνές κύρος και ξεχωριστή σημασία, η οποία βοηθά όλους εμάς, τους θεατές του, να ακονίσουμε την κοινωνική μας συνείδηση, να ενεργοποιήσουμε τα αντανακλαστικά μας και να δούμε ξεκάθαρα τη θέση μας μέσα σε έναν κόσμο πολύμορφο», τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Μουζάκη, εξαίροντας παράλληλα την προσπάθεια που καταβάλλουν οι συντελεστές του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ και ιδιαίτερα ο καλλιτεχνικός διευθυντής του, Δημήτρης Εϊπίδης. Αμέσως μετά, το λόγο πήρε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης Δημήτρης Εϊπίδης, λέγοντας ότι σε κάθε τελετή έναρξης κυριαρχεί η αγωνία του πρωτάρη, καθώς το αποτέλεσμα της σκληρής δουλειάς μιας ολόκληρης χρονιάς βρίσκεται μπροστά στον αδιάψευστο κριτή του, που δεν είναι άλλος από το κοινό. «Για εμάς, το ντοκιμαντέρ είναι η ύψιστη μορφή εναλλακτικής ενημέρωσης.
Όλες οι ταινίες ενημερώνουν το κοινό για θέματα που δεν φτάνουν στις εφημερίδες και ούτε θα εμφανιζόταν σε κάποιο δελτίο ειδήσεων», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Εϊπίδης.
Όπως επεσήμανε ο ίδιος, απόδειξη για το γεγονός ότι το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ παραμένει επίκαιρο, αποτελούν οι παράλληλες εκδηλώσεις του, καθώς και οι ημερίδες που διοργανώνει φέτος με θέμα αφ’ ενός τα ηθικά διλήμματα που αντιμετωπίζει το ντοκιμαντέρ στην ψηφιακή εποχή, και αφ΄ ετέρου τις προοπτικές που παρουσιάζονται για τον πλανήτη μετά την παγκόσμια διάσκεψη για το κλίμα στην Κοπεγχάγη.
Για περισσότερες πληροφορίες κάντε κλικ εδώ Εγκαίνια έκθεσης Νύσου Βασιλόπουλου
Σε μια ιδιαιτέρως ζεστή ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας με τίτλο «Σονέτα δρόμου» του φωτογράφου Νύσου Βασιλόπουλου, το Σάββατο 13 Μαρτίου 2010 στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, παρουσία του καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης Δημήτρη Εϊπίδη, αλλά και του διευθυντή του Μουσείου, Βαγγέλη Ιωακειμίδης.
Η έκθεση αποτελεί συνδιοργάνωση του 12ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης. Ο διευθυντής του Μουσείου, Βαγγέλης Ιωακειμίδης, καλωσόρισε τον φωτογράφο Νύσο Βασιλόπουλο και αναφέρθηκε τόσο στο έργο του όσο και στη σχέση μεταξύ φωτογραφίας και κινηματογράφου. «Ο Νύσος Βασιλόπουλος χρησιμοποιεί τη φωτογραφική μηχανή όπως ένας σκηνοθέτης θα χρησιμοποιούσε την κάμερά του για να αποτυπώσει μια αφήγηση ή ένα ημερολόγιο, πράγμα πολύ σημαντικό και στις δυο μορφές τέχνης» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ιωακειμίδης. Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο Δημήτρης Εϊπίδης, ο οποίος μίλησε για την καλή συνεργασία του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και του Μουσείου Φωτογραφίας της πόλης.
Αναφερόμενος στον Νύσο Βασιλόπουλο, τόνισε: «Είμαι περήφανος για τον καλλιτέχνη που παρουσιάζουμε στη φετινή διοργάνωση.
Πρόκειται για έναν νέο δημιουργό, η δουλειά του οποίου χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερη ποιότητα και ελπίζω ότι αυτή η έκθεση θα αποτελέσει το έναυσμα για την περαιτέρω εξέλιξή του.
Άλλωστε, το Φεστιβάλ είναι εκ των πραγμάτων αφιερωμένο στην ανακάλυψη νέων ταλέντων και ο Νύσος Βασιλόπουλος είναι περίτρανη απόδειξη για αυτό».
Για περισσότερες πληροφορίες κάντε κλικ εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: