Τρίτη 16 Μαρτίου 2010

Thessaloniki Documentary Festival

Μην το χάσετε!
Το 2o Ετήσιο Διεθνές Συνέδριο Ντοκιμαντέρ στη Θεσσαλονίκη (Τρίτη 16/3/2010, ΙΕΚ ΑΚΜΗ, 10.00-17.00)
Μια νέα πρωτοβουλία προστέθηκε από πέρσι στις παράλληλες δράσεις του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: η διοργάνωση του Ετήσιου Διεθνούς Συνεδρίου Ντοκιμαντέρ στη Θεσσαλονίκη, το οποίο εγκαινιάστηκε πέρσι και από φέτος καθιερώνεται σε μόνιμη και σταθερή ετήσια βάση.
Το 2ο Συνέδριο, συγκεντρώνοντας τους σημαντικότερους παράγοντες της παγκόσμιας βιομηχανίας του ντοκιμαντέρ στη Θεσσαλονίκη, έχει σκοπό να αποτελέσει πεδίο έρευνας, διαλόγου, ιδεών και κατευθύνσεων δράσης για τον κλάδο του Ντοκιμαντέρ παγκοσμίως. Διοργάνωση: Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ντοκιμαντέρ (EDN) & Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης Με την υποστήριξη του Δήμου Θεσσαλονίκης – Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Νεολαίας ***
Τη συναυλία-αφιέρωμα στη Ρόζα Εσκενάζυ
Στη συναυλία παίζει 12μελής ορχήστρα Ελλήνων, Τούρκων και Ισραηλινών μουσικών, οι οποίοι θα παρουσιάσουν τη χωρίς σύνορα μουσική της Ρόζας Εσκενάζυ, σε μια βραδιά ξεχωριστών γυναικείων φωνών που θα ερμηνεύσουν τα αξέχαστα τραγούδια της Ρόζας στα ελληνικά, τα τουρκικά και τα σεφαραδίτικα. (Μουσική σκηνή «Stage», 26ης Οκτωβρίου 27, T. 2310566768, Τρίτη, 16 Μαρτίου 2010, 21:00)
Ημερίδα: Ντοκιμαντέρ καταγραφής και τεκμηρίωσης:
Ηθικά διλήμματα στην ψηφιακή εποχή Η διεύρυνση της χρήσης των ψηφιακών μέσων καταγραφής και επεξεργασίας εικόνας, το ντοκιμαντέρ στο διαδίκτυο, η αποδυνάμωση της οπτικής του δημιουργού, αλλά και τα ηθικά διλήμματα που αντιμετωπίζει ο σύγχρονος κινηματογραφιστής συζητήθηκαν στην ημερίδα που διοργάνωσε το 12ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης στην αίθουσα Τζον Κασσαβέτης ( και το οποίο μεταδόθηκε ζωνταβά από το www.tvxs.gr) τη Δευτέρα 15 Μαρτίου με συντονιστή τον δημοσιογράφο Ματθαίο Τσιμιτάκη.
Για να δείτε τι ειπώθηκε στην ημερίδα κάντε κλικ εδώ
Συνέντευξη τύπου ελλήνων σκηνοθετών
Ο κύκλος των συνεντεύξεων Τύπου των ελλήνων δημιουργών που υπογράφουν τα ντοκιμαντέρ που προβάλλονται στο διεθνές πρόγραμμα του 12ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα συνεχίστηκε τη Δευτέρα 15 Μαρτίου, με προσκεκλημένους τους σκηνοθέτες Αγγελική Αριστομενοπούλου (Ταξιδιάρα ψυχή), Νίκο Χρυσικάκη (Τίτος, ποιητής σε επισφαλή ισορροπία), Ευδοξία Μπρα (Γκρέγκορι Μαρκόπουλος και Τέμενος- Ιδιοφεγγής), Μιχάλη Παναγιωτόπουλο (Ελευσίνα - μία πόλη, δύο πρόσωπα) και Γιάννη Κατωμερή (Μίκης Θεοδωράκης – Ο συνθέτης των ποιητών και των οραμάτων 1950 έως σήμερα). Για να δείτε τι είπαν οι δημιουργοί κάντε κλικ εδώ
***
Συνέντευξη τύπου ξένων σκηνοθετών
Συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν το μεσημέρι της Δευτέρας 15 Μαρτίου 2010, στο πλαίσιο του 12ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα, οι σκηνοθέτες Μαίρη Ροζάν Κάτσκι (Σημαδεμένη: Η ιστορία της Γκουέντελιν Μπράντσο), Μαλγκορζάτα Μπιενκόφσκα-Μπύλμαν (Έξοδος), Τάγιο Κορτές (Το σπίτι) και Λάντον βαν Σουστ (Καλή τύχη).
Για να δείτε τι είπαν οι δημιουργοί κάντε κλικ εδώ
Τιμητική εκδήλωση Γιοσίρο Νακαμάτσου
Τον Γιοσίρο Νακαμάτσου, τον 82χρονο ιδιοφυή και εκκεντρικό ιάπωνα εφευρέτη, γνωστό και ως Δρ. Νάκαματς, τίμησε το 12ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 14 Μαρτίου στην αίθουσα Παύλος Ζάννας. Ανοίγοντας την τιμητική εκδήλωση, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Εϊπίδης, καλωσόρισε τον Δρ. Νάκαματς, κάνοντας λόγο για μια μεγάλη προσωπικότητα της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας.
«Ο ιάπωνας επιστήμονας με τον εντυπωσιακό αριθμό των 3.400 εφευρέσεων και την ιδιαίτερη φιλοσοφία του για τη ζωή, είναι ο πρωταγωνιστής του ντοκιμαντέρ Η εφεύρεση του δόκτορα Νάκαματς που υπογράφει ο δανός σκηνοθέτης Κάσπαρ Άστρουπ Σρέντερ. Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης θα ήθελε να ευχαριστήσει τον Γιοσίρο Νακαμάτσου και να του απονείμει ένα βραβείο για την προσφορά του στην επιστήμη και στην κοινωνία» σημείωσε ο κ. Εϊπίδης.
Για περισσότερες πληροφορίες κάντε κλικ εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: