Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ    
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ   
Αθήνα, 10 Νοεμβρίου 2010    
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ      
«Η 17η Νοεμβρίου είναι ημέρα μνήμης και τιμής σε όσους αγωνίστηκαν για τη δημοκρατία και την ελευθερία και όχι ραντεβού με τη βία»    
Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστος Παπουτσής συναντήθηκε σήμερα, Τετάρτη 10 Νοεμβρίου με Πρυτάνεις Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της Αθήνας και συζήτησαν θέματα σχετικά με το μαζικό και ασφαλή εορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου.    
Στη συνάντηση ο κ. Υπουργός τόνισε ότι η 17η Νοεμβρίου είναι ημέρα μνήμης και τιμής για εκείνους που έδωσαν τη ζωή τους για τη δημοκρατία και την ελευθερία και όχι ραντεβού με τη βία. Παράλληλα κάλεσε τους πολίτες σε μαζική συμμετοχή και περιφρούρηση της πορείας και των εκδηλώσεων. Από την πλευρά του ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μανώλης Όθωνας επεσήμανε ότι «η επιχειρησιακή ετοιμότητα των υπηρεσιών για παν ενδεχόμενο είναι αυτονόητη. Ωστόσο, δεν αλλάζει το γεγονός ότι για εμάς η επέτειος του Πολυτεχνείου είναι επέτειος μνήμης κι αυτό το χαρακτήρα πρέπει να προστατεύσουμε».
Από την πλευρά των Πρυτανικών Αρχών συμμετείχαν ο Πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου κ. Σίμος Σιμόπουλος, ο Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Αστέριος Δουκουδάκης, ο Πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ) κ. Γρηγόρης Πραστάκος, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιά κ. Γεώργιος Οικονόμου, ο Πρύτανης του Γεωπονικού κ. Κωνσταντίνος Φεγγέρος.
Στην συνάντηση συμμετείχαν ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μανώλης Όθωνας, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης κ. Γρηγόρης Τασούλας, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Ελευθέριος Οικονόμου, ο Υπαρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Ιωάννης Ραχωβίτσας, ο Προϊστάμενος του Επιτελείου, Αντιστράτηγος Νικόλαος Παπαγιαννόπουλος και ο Επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδος, Αντιστράτηγος Γεώργιος Γαλιάτσος, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Αττικής, Υποστράτηγος Γρηγόριος Μπαλάκος , καθώς και επιχειρησιακοί παράγοντες, όπως και εκπρόσωποι των εισαγγελικών αρχών.   
Ακολούθησαν δηλώσεις του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστου Παπουτσή.
«Ο φετινός εορτασμός του Πολυτεχνείου έχει ιδιαίτερη σημασία για όλους μας. Προσπαθούμε να ξαναφέρουμε το περιεχόμενο εκείνο του αγώνα στη μνήμη μας και προσπαθούμε να τιμήσουμε τους νεκρούς μας, όπως αξίζει σε αγωνιστές της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας.
Αυτό σημαίνει ότι η 17η του Νοέμβρη δεν μπορεί να αποτελέσει σε καμία περίπτωση ραντεβού με τη βία. Είναι αντίθετα ημέρα μνήμης, συλλογισμού γύρω από τα το γεγονός ότι νέοι άνθρωποι έδωσαν τη ζωή τους, θυσιάστηκαν στον αγώνα για τη Δημοκρατία και την Ελευθερία.
Σήμερα είμαστε σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο για τη χώρα μας. Είναι πολλοί εκείνοι, οι οποίοι επιβουλεύονται την τύχη της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο μέλλον.
Έχουμε υποχρέωση όλοι από τη μία πλευρά να περιφρουρήσουμε το δικαίωμα κάθε νέου ανθρώπου, κάθε Έλληνα πολίτη, κάθε Δημοκράτη να εκφραστεί με τον κριτικό του λόγο, με τη θέση του προς την Κυβέρνηση, προς το καθεστώς;, προς την πολιτική κατάσταση, την πολιτική συγκυρία.
Αλλά, από την άλλη πλευρά, έχουμε και την υποχρέωση να εγγυηθούμε την ηρεμία, την κοινωνική ειρήνη και την ασφάλεια όλων των πολιτών. Από αυτή την άποψη όλοι, η πανεπιστημιακή κοινότητα, η Πολιτεία, οι Αστυνομικές Αρχές, οι νέοι, οφείλουμε να συνεργαστούμε.   
Εγώ θέλω με τον πιο καθαρό τρόπο να καλέσω όλους όσοι αισθάνονται τη σημασία αυτής της Ημέρας του Πολυτεχνείου, να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις για την επέτειο με μαζικό και ειρηνικό τρόπο . Να εκδηλώσουν με καθαρό τρόπο, με δυνατή φωνή, τη δική τους θέληση, τη δική τους απαίτηση για το μέλλον του τόπου.
Αλλά θέλω να καλέσω και όλους, όσοι συμμετάσχουν, να περιφρουρήσουν το χαρακτήρα και το νόημα αυτής της επετείου. Αποφεύγοντας τις οποιεσδήποτε εκδηλώσεις βίας και απομονώνοντας εκείνους, οι οποίοι θέλουν να εκμεταλλευτούν την επέτειο, για αλλότριες επιδιώξεις και αλλότρια συμφέροντα. Σας ευχαριστώ».   
Δημοσιογράφος: κ. Υπουργέ, όσον αφορά στη συζήτηση που είχατε με τους Πρυτάνεις, συζητήθηκε το θέμα του ασύλου, κάποια περιφρούρηση των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, ώστε να μην έχουμε πάλι φαινόμενα όπως παλαιότερα, που χρησιμοποιούνταν ως ορμητήρια για επιθέσεις από μέσα;  
Υπουργός: «Η Πανεπιστημιακή κοινότητα έχει τη δική της αυτονομία. Από ότι αντιλαμβάνομαι έχουν όλοι το δικό τους σχεδιασμό, με πλήρη συνεργασία με τις φοιτητικές παρατάξεις. Οι αστυνομικές αρχές, ούτως η άλλως, δεν έχουν καμία ευθύνη για το εσωτερικό των Πανεπιστημιακών χώρων. Έχουν όμως ευθύνη για τη λειτουργία της πόλης και για την ασφάλεια, την περιφρούρηση των εκδηλώσεων, των κινητοποιήσεων και της πορείας. Και σε αυτά θα μείνουμε. Ο καθένας στο χώρο του, ο καθένας με την ευθύνη του».   
Δημοσιογράφος: Εσείς θα κάνατε κάποια εξέταση στη θέση τους, όσον αφορά στο σχεδιασμό…  
Υπουργός: «Όχι, δεν χρειάστηκε. Και δεν έχω καμία πρόθεση να υποδείξω στην Πανεπιστημιακή κοινότητα πώς θα λειτουργήσει».  
Δημοσιογράφος: Υπάρχει το ενδεχόμενο άρσης του πανεπιστημιακού ασύλου σε κάποιες περιπτώσεις και ποιες είναι αυτές;    
Υπουργός: «Δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο να μην εφαρμοστεί ο Νόμος, ο οποίος προβλέπει τα πάντα. Στην προκειμένη περίπτωση λοιπόν, δεν έχει κανείς την πρόθεση να αρθεί το πανεπιστημιακό άσυλο, γιατί δεν είναι αυτό το ζητούμενο.
Αυτό που είναι ζητούμενο στην προκειμένη φάση, είναι το δικαίωμα κάθε δημοκράτη, να εκφραστεί με τρόπο ειρηνικό, ανοιχτό και καθαρό, με βάση το πώς εκείνος αντιλαμβάνεται την επέτειο του Πολυτεχνείου. Και αυτό οφείλουμε να το περιφρουρήσουμε όλοι. Αλλά όπως είναι δικαίωμα του καθένα να εκφράζεται, είναι και δικαίωμα του κάθε πολίτη να ζει σε αυτή την πόλη. Και να ζει με ασφάλεια και με ειρήνη».    
Δημοσιογράφος: Αν και εφόσον χρειάζεται σε κάποια περίπτωση θα υπάρξει πίεση από πλευράς του Υπουργείου, ενδεχομένως της Εισαγγελίας, για άρση του ασύλου;    
Υπουργός: «Θα προτιμούσα να μείνω στην άλλη πλευρά του νομίσματος. Γι΄ αυτό επιμένω να καλώ όλους να συμμετάσχουν στην πορεία και να περιφρουρήσουν την πορεία, να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις και να τιμήσουν τους αγωνιστές του Πολυτεχνείου και την ημέρα αυτή όπως τους αξίζει».   
Δημοσιογράφος : κ. Υπουργέ την επόμενη Δευτέρα 15 Νοεμβρίου όταν θα έρθει η Τρόϊκα εδώ για το μνημόνιο, θα γίνει μία μεγάλη πορεία και παράλληλα θα είναι αναρχικοί μέσα στο Πολυτεχνείο γιατί γίνεται μία εκδήλωση. Σε αυτές τις περιπτώσεις τι μέλλει γενέσθαι;    
Υπουργός : «Δεν το ξέρω. Το μόνο που ξέρω είναι ότι υπάρχουν εκδηλώσεις, τις οποίες οργανώνει το κομουνιστικό κόμμα. Δεν γνωρίζω για άλλες εκδηλώσεις».     
Δημοσιογράφος : Όσον αφορά στο σχεδιασμό και τα μέτρα ασφαλείας θα είναι πιο ενισχυμένα φέτος ή περίπου όπως ήταν πέρυσι, πρόπερσι και τα προηγούμενα χρόνια; Βάλατε στο σχεδιασμό κάτι καινούργιο, κάποιο έκτακτο μέτρο, κάτι άλλο που σκεπτόσασταν;    
Υπουργός: «Κάθε εποχή και κάθε συγκυρία έχει τις δικές της απαιτήσεις. Στην προκειμένη περίπτωση θα ληφθούν όλα τα μέτρα, με βάση τις απαιτήσεις της εποχής».  
Δημοσιογράφος: Δηλαδή θα είναι πιο ενισχυμένα σε σχέση με πέρυσι; Θα είναι πάνω από 7.000 οι αστυνομικές δυνάμεις συνολικά;    
Υπουργός: «Οι αστυνομικές δυνάμεις σχεδιάζουν με βάση τις κατευθύνσεις που έχουν πάρει από την πολιτική ηγεσία, τον κ. Υφυπουργό και εμένα. Δηλαδή να σεβαστούν το απόλυτο δικαίωμα του κάθε πολίτη να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις του Πολυτεχνείου με τον πιο καθαρό και τον πιο ασφαλή τρόπο. Και από την άλλη πλευρά να εγγυηθούν τη ζωή της πόλης, την ασφάλεια των πολιτών και την ηρεμία στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, σε όλες τις πόλεις, όπου θα πραγματοποιηθούν αντίστοιχες εκδηλώσεις.
Το κεντρικό θέμα δεν είναι το αν θα κάνουμε ασκήσεις ετοιμότητας και αντιμετώπισης της βίας. Το κεντρικό θέμα και ο στόχος όλων μας είναι να τιμήσουμε την επέτειο του Πολυτεχνείου. Και σε αυτό θα μείνουμε».   
Δημοσιογράφος: Δηλαδή προληπτικές συλλήψεις, δεν θα υπάρχουν κ. Υπουργέ, αν κατάλαβα, όπως πέρυσι.    
Υπουργός: «Υπήρξαν προληπτικές συλλήψεις στο Πολυτεχνείο;»   
Δημοσιογράφος: Πέρυσι.   
Υπουργός: «Όχι με βάση την επέτειο του Πολυτεχνείου».

Δεν υπάρχουν σχόλια: