Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ

Του Δρ. Δ.ΚΟΥΝΤΟΥΡΗ                               
Η ΗΜΙΚΡΑΝΙΑ ΜΕ ΑΥΡΑ ΚΑΙ Η ΝΕΥΡΑΛΓΙΑ ΤΡΙΔΥΜΟΥ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΚΛΑΣΣΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ, ΜΕ ΓΝΩΣΤΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΟΛΟΓΙΑ, ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ.                    
Όμως και στις δύο περιπτώσεις έχουμε διαταραχή ενός κοινού νευρωνικού τόξου στον εγκέφαλο στο οποίο κεντρικό ρόλο παίζει ένας εγκεφαλικός σχηματισμός που λέγεται υποθάλαμος.                     
Το ότι αυτά τα συμπτώματα μπορούν να εμφανίζονται αριστερά ή δεξιά σε μια πιθανή βλάβη του υποθαλάμου λόγω της ΣΚΠ οφείλεται στο γεγονός ότι ο συγκεκριμένος σχηματισμός υπάρχει τόσο στο αριστερό όσο και στο δεξιό εγκεφαλικό ημισφαίριο.                            
Συνεπώς μια τέτοια δυσλειτουργία λόγω φλεγμονώδους επεξεργασίας αγγείων ή και λευκής ουσίας γεγονός που είναι συνηθισμένο στην ΣΚΠ να έχουμε την άμεση πρόσληψη των δύο νοσημάτων.                    
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι πάρα πολλές φορές που διαπιστώνονται το ένα ή και τα δύο μαζί νοσήματα ενώ υπάρχει ΣΚΠ η γενικευμένη υποχώρηση σε θεραπεία της ΣΚΠ των όλων συμπτωμάτων επιφέρει και την υποχώρηση της νευραλγίας του τριδύμου και της ημικρανίας με αύρα.                     
Βλέπουμε δηλαδή ότι υπάρχει ένα κοινός δρόμος ο οποίος καταδεικνύει την συνοσηρότητα που υπάρχει μεν στην ΣΚΠ αλλά και την συνοχή που έχουν τα νευρωνικά τόξα στον εγκέφαλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: