Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

 
FestivalNews #500
Μια ξεχωριστή κινηματογραφική εμπειρία είχαν την ευκαιρία να ζήσουν οι θεατές του 17ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα, μέσα από την εκδήλωση Μέτρο Πάντων / The Measure of All Things, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 15 Μαρτίου 2015 στις 20:30, στο κατάμεστο Ολύμπιον, σε συνεργασία με την Πρεσβεία των ΗΠΑ.
Η ταινία Μέτρο Πάντων / The Measure of All Things του Σαμ Γκριν προβλήθηκε με τον σκηνοθέτη να κάνει ταυτόχρονη αφήγηση επί σκηνής, καθώς και με συνοδεία ζωντανής μουσικής από την εξαμελή ορχήστρα yMusic, σχήμα αναγνωρισμένο για την εξαιρετική μίξη κλασικής και ποπ μουσικής. Ο αμερικανός δημιουργός, ο οποίος ήταν υποψήφιος το 2004 για Όσκαρ με το ντοκιμαντέρ του The Weather Underground, αποκαλεί το συγκεκριμένο είδος δράσης «ζωντανό ντοκιμαντέρ» (live documentary). Σε αυτό, αναδομεί τα στοιχεία μιας ταινίας τεκμηρίωσης και τα επαναπροσδιορίζει ως ζωντανή εμφάνιση, κάτι που ο ίδιος κατατάσσει ανάμεσα στην performance, τον κινηματογράφο και τη διάλεξη. Ο κινηματογραφιστής έχει ήδη παρουσιάσει και άλλα «ζωντανά ντοκιμαντέρ», μεταξύ των οποίων και το The Love Song of R. Buckminster Fuller, με μουσική από το γνωστό συγκρότημα Yo La Tengo.
 
 
DOCS FOR KIDS
Περισσότεροι από 2.500 μικροί σινεφίλ παρακολουθούν αυτές τις ημέρες μεγάλου και μικρού μήκους ταινίες τεκμηρίωσης, που έχουν γυριστεί ειδικά για παιδιά και εφήβους, στο πρόγραμμα "Docs for Kids" του 17ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Τα παιδιά παρακολουθούν με χαρά και ενθουσιασμό ταινίες από την Ολλανδία, τις ΗΠΑ, τη Βραζιλία, τη Ναμίμπια, τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους, τη Νορβηγία, τη Μεγ. Βρετανία, τη Νότιο Αφρική, τη Βενεζουέλα, την Κολομβία, τη Δανία και τη Γαλλία, ενώ έχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν και με τους σκηνοθέτες.
  ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ
Συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν τη Δευτέρα 16 Μαρτίου 2015, στο πλαίσιο του 17ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, οι σκηνοθέτες Μιγκέλ Σιλβέιρα (Είμαι επισκέπτρια στον κόσμο σας), Όσε Σβένχαϊμ Ντρίβενες (Με λένε Κούμπα) και Αλίσια Καλδερόν Τόρες (Πορτρέτα μιας αναζήτησης).


 
 
Ημέρα Γαλλοφωνίας - TV5 Monde
Το 17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα, φιλοξενεί την Τρίτη 17 Μαρτίου 2014 την καθιερωμένη Ημέρα Γαλλοφωνίας - TV5 Monde, σε  συνεργασία με την Πρεσβεία της Γαλλίας στην Ελλάδα, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης και το TV5 Monde. Στο πλαίσιο της φετινής Ημέρας Γαλλοφωνίας εντάσσονται οι προβολές των γαλλόφωνων ταινιών Μόνες  με τις ιστορίες μας του Χούμπερτ Ζάουπερ, στο έργο του οποίου πραγματοποιεί αφιέρωμα η φετινή διοργάνωση, Το καταφύγιο του  Φερνάν Μελγκάρ, Η Ελλάδα των Χρήστου Χρυσόπουλου, Πέτρου Μάρκαρη και Έρσης Σωτηροπούλου του Νικολά Oτεμάν και Η αυτοκρατορία των οσμών του Κιμ Νουέν.
Συνάντηση Meet n' Mingle
(Τρίτη 17 Μαρτίου, 22:30)
Pasta flora, darling! (Ζεύξιδος 6)
 
Ημερίδα «Εδώ Έξω» 
Το 17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα παρουσιάζει την ημερίδα Εδώ Έξω, που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015, στις 12:00 το μεσημέρι, στο Ολύμπιον, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ Εδώ Έξω, σε σκηνοθεσία Θωμά Κιάου, το οποίο δημιουργήθηκε με αφορμή την ολοκλήρωση του προγράμματος «Πρωτοβουλία ενάντια στην Κρίση» του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: