Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2024

#Νέα έκθεση 'Σικελιώτης/Τάσσος: Μια φιλία με κοινές ρίζες' || Εγκαίνια: Κυριακή 27 Οκτωβρίου στις 19:30


Νέα έκθεση
«Σικελιώτης / Τάσσος: Μια φιλία με κοινές ρίζες»
Εγκαίνια: Κυριακή 27 Οκτωβρίου, στις 19:30
Το Τελλόγλειο Ίδρυμα παρουσιάζει τον Οκτώβριο την έκθεση «Σικελιώτης / Τάσσος: Μια φιλία με κοινές ρίζες», μία συνδιοργάνωση με την Εθνική Πινακοθήκη - Μουσείο Αλέξανδρου Σούτσου και το Ίδρυμα Αντώνιος Ε. Κομνηνός. Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και εντάσσεται στα 59α Δημήτρια Δήμου Θεσσαλονίκης.
Στην έκθεση παρουσιάζονται θεματικά, περισ
σότερα από 150 έργα, ζωγραφικά, σχέδια και χαρακτικά των δύο καλλιτεχνών προερχόμενα από μουσεία, ιδρύματα, συλλέκτες και τις συλλογές του Τελλογλείου Ιδρύματος. Ξεχωρίζουν: Η Καλλιέργεια του Καπνού (12,40 μ.) των Τάσσου και Λουκίας Μαγγιώρου, οι τέσσερις Αρχόντισσες των ρεμπέτικων τραγουδιών του Τάσσου, οι Αρχαϊκοί Χοροί του Σικελιώτη για το Νέο Θέατρο (για πρώτη φορά), λατέρνα με ζωγραφική Σικελιώτη και έργα του σχετικά με το ρεμπέτικο, η σειρά γκουάς του Τάσσου για την ΑΓΕΤ-Ηρακλής με θέματα κατοχής λίγο πριν τον θάνατό του. Το πλούσιο αρχειακό υλικό για τους δύο καλλιτέχνες και την εποχή τους, αναδεικνύει λιγότερο γνωστές διαστάσεις της τέχνης τους, όπως η σημαντική τους παρουσία στη Θεσσαλονίκη.
Ο Γιώργος Σικελιώτης και ο Τάσσος (Αλεβίζος) είναι δύο ξεχωριστές προσωπικότητες της νεοελληνικής τέχνης που πέρασαν από τα έντονα βιώματα της Κατοχής και του Εμφυλίου Πολέμου, από τη Χούντα και τη Μεταπολίτευση και έζησαν έως τα μέσα της δεκαετίας του ’80.
Πέρα από τη μακρόχρονη φιλία τους, αυτοί οι «παράλληλοι βίοι» χαρακτηρίζονται από ορισμένα «σημεία συνάντησης», όπως η Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, το Ε.Α.Μ. καλλιτεχνών, η ομάδα «Στάθμη», το ενδιαφέρον για τη χαρακτική και τη διάδοση της τέχνης και η συμμετοχή τους σε πολλές κοινές ομαδικές και περιοδεύουσες εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Μια πρόσθετη διάσταση αφορά τη δραστηριότητά τους στη Θεσσαλονίκη με εκθέσεις («Μακεδονική Καλλιτεχνική Εταιρεία ‘Τέχνη’», «Διαγώνιος», «Κοχλίας»), ομιλίες, παρουσιάσεις εκδόσεων και παραγγελίες-αγορές έργων.
Ευχαριστούμε θερμά τους: Εθνική Πινακοθήκη - Μουσείο Αλέξανδρου Σούτσου, Ίδρυμα Αντώνιος Ε. Κομνηνός, οικογένεια Σικελιώτη (Φωτίκα Σικελιώτη-Χατζή, Φωτεινή Τριανταφύλλη-Θεριού, Τάκη Μαυρωτά -ιδιαίτερα σημαντικό υλικό με έργα που εκτίθενται για πρώτη φορά), Μουσείο Βορρέ, Περικλή Σφυρίδη και άλλους συλλέκτες και φορείς ιδίως από Θεσσαλονίκη, Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης, Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο, Αρχείο Ντίνου Χριστιανόπουλου-Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης ΑΠΘ, το ΚΘΒΕ, ΚΩΘ, ΤΜΣ-ΑΠΘ, κ.ά.
Η έκθεση πλαισιώνεται από δίγλωσση έκδοση, που θα είναι διαθέσιμη στο Τελλόγλειο Ίδρυμα, στο Μικρό Τελλόγλειο (Καρ. Ντηλ 32) αλλά και στο ηλεκτρονικό μας κατάστημα (https://www.teloglion.gr/eshop/)
Στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν παράλληλες εκδηλώσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης όπως και δράσεις εικαστικού περιεχομένου για παιδιά και ενήλικες.
Διάρκεια έκθεσης: 27 Οκτωβρίου 2024 - 26 Ιανουαρίου 2025.
Ωράριο λειτουργίας εκθεσιακού: Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή 9:00-14:00, Τετάρτη 9:00-14:00 & 17:00-21:00, Σάββατο και Κυριακή 10:00-18:00.
Λεζάντες έργων:
Image (1) Τάσσος (Αλεβίζος Αναστάσιος), Εργάτες, 1932, ξυλογραφία σε χαρτί, 20,5 x 16 εκ., Εθνική Πινακοθήκη - Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου, Δωρεά Λουκίας Μαγγιώρου, αρ. έργου Π.8475. © Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου, Φωτογράφιση Σταύρος Ψηρούκης.
Image (2) Τάσσος (Αλεβίζος Αναστάσιος), Β. Παπαχρυσάνθου Εργαστήριο Χαρακτικής, Έδωσες εσύ; Έρανος Κοινωνικής Πρόνοιας, 1940 - 1941, 100 x 70 εκ., Εθνική Πινακοθήκη - Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου, Κληροδότημα Αλεξάνδρου Θ. Μπενάκη, αρ. έργου ΑΦ/ΜΠ.29. © Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου, Φωτογράφιση Θάλεια Κυμπάρη.
Image (3) Γιώργος Σικελιώτης, Τα Παλληκάρια, 1961-1970, πλαστικό, 82x 120 εκ., συλλογή Φωτεινής Τριανταφύλλη-Θεριού. © Συλλογή Φωτεινή Τριανταφύλλη-Θεριού. Φωτογράφιση Νίκου Ηλιόπουλου.
Image (4) Γιώργος Σικελιώτης, Ο χορός του Ζαλόγγου, 1940-1945, μεταξοτυπία, 34 x 48,5 εκ., Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ. © Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: