Κυριακή 31 Αυγούστου 2008

ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Κρατούσαν διπλά βιβλία

(ΑΠΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ http://www.makthes.gr)Διπλά βιβλία -επίσημα και ανεπίσημα- φαίνεται πως τηρούνταν στις οικονομικές υπηρεσίες του δήμου Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με μαρτυρική κατάθεση ταμία του κεντρικού δήμου, η οποία δόθηκε στο πλαίσιο έρευνας και ένορκης διοικητικής εξέτασης που διενήργησε επιθεωρητής του υπουργείου Οικονομικών.
Όπως προκύπτει από την πορισματική έκθεση του οικονομικού επιθεωρητή, πληρωμές σημαντικών χρηματικών ποσών πραγματοποιούνταν από πλευράς δήμου με... σημειώματα αντιδημάρχων και χωρίς να τηρείται η νόμιμη διαδικασία. Tης Βαρβάρας Ζούκα
Το πόρισμα της έρευνας και της ένορκης διοικητικής εξέτασης που διενήργησε στο δήμο Θεσσαλονίκης ο οικονομικός επιθεωρητής Απόστολος Γιωτάκης, με σκοπό την εξακρίβωση των αιτίων που προκάλεσαν την απώλεια παραστατικού πληρωμής για ποσό 17.608,22 ευρώ, παρουσίασε χθες η επικεφαλής της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης Χρύσα Αράπογλου.
ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
Με αφορμή τις αποκαλύψεις του οικονομικού επιθεωρητή, η Χρύσα Αράπογλου ζήτησε την άμεση παρέμβαση των δικαστικών αρχών και όλων των συναρμόδιων φορέων, από την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας μέχρι το υπουργείο Οικονομικών.
“Ο δήμος Θεσσαλονίκης έχει καταστεί πρότυπο κακοδιοίκησης, καθώς λειτουργεί στο εσωτερικό του με διάτρητο τρόπο, που παράγει παρανομίες”, σχολίασε η κ. Αράπογλου, η οποία κάλεσε τον δήμαρχο Βασίλη Παπαγεωργόπουλο να απαντήσει ευθέως αν στον κεντρικό δήμο τηρούνται διπλά βιβλία, επίσημα και ανεπίσημα.
Αναφερόμενη στην υπόθεση της υπεξαίρεσης-μαμούθ με τις εισφορές προς τα ασφαλιστικά ταμεία των δημοτικών υπαλλήλων, αλλά και στο παλαιότερο οικονομικό σκάνδαλο που αφορά τη διαχείριση της παγίας προκαταβολής, η κ. Αράπογλου εξέφρασε τη θλίψη της, γιατί μέχρι σήμερα δεν έχουν ασκηθεί διώξεις, ζητώντας παράλληλα και από τις δικαστικές αρχές να κινηθούν με ταχύτερους ρυθμούς.
ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΠΛΗΡΩΜΕΣ
Σύμφωνα με την πορισματική έκθεση του οικονομικού επιθεωρητή, η οποία κατατέθηκε τον περασμένο Ιούλιο, μέχρι το 2007 οι πληρωμές πολλών δαπανών στο δήμο Θεσσαλονίκης πραγματοποιούνταν χωρίς να έχουν εκδοθεί αντίστοιχα χρηματικά εντάλματα.
Αντίθετα, οι εκταμιεύσεις των ποσών γίνονταν με “εξωθεσμικές διαδικασίες”, κατόπιν ειδικών εντολών τού εκάστοτε αντιδημάρχου και, μάλιστα, “παρά τις έγγραφες επισημάνσεις του προϊσταμένου της ταμειακής υπηρεσίας ότι αυτές οι πληρωμές είναι παράνομες”.
Ο οικονομικός επιθεωρητής ζητά το θέμα αυτό να εξεταστεί ευρύτερα από κάθε αρμόδια υπηρεσία, όπως το υπουργείο Οικονομίας, το Ελεγκτικό Συνέδριο και η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
ΔΙΠΛΑ ΒΙΒΛΙΑ
Στη μαρτυρική του κατάθεση, στο πλαίσιο της έρευνας και της σχετικής ΕΔΕ, ο ταμίας του δήμου Θεσσαλονίκης Α.Μ. έκανε λόγο για διπλά βιβλία.
Όπως είπε, οι πληρωμές που βασίζονταν σε ειδικές εντολές των αντιδημάρχων “καταγράφονταν σε ανεπίσημο βιβλίο, το οποίο για μένα αποτελούσε την αρχειοθέτηση.
Οι ειδικές εντολές που δεν τακτοποιούνταν κατά τη διάρκεια του έτους αναφέρονταν σαν χρηματικό υπόλοιπο σε εκκρεμότητα, το οποίο δεν συμφωνούσε με τα αντίστοιχα τραπεζικά διαθέσιμα, γιατί τα μεν βιβλία του δήμου (τα επίσημα) δεν ενημερώνονταν, οι εκταμιεύσεις όμως πραγματοποιούνταν”, σημειώνεται στην κατάθεση του ταμία.
“Στο τέλος κάθε έτους κοινοποιούσα στον αντιδήμαρχο εγγράφως τις ετήσιες εκκρεμότητες που υπήρχαν από τις γραπτές εντολές του, γιατί το άνοιγμα που υπήρχε στο χρηματικό υπόλοιπο των επίσημων βιβλίων του δήμου με το αντίστοιχο των τραπεζικών καταθέσεων ήταν πολύ μεγάλο”, ανέφερε στην κατάθεσή του ο συνταξιοδοτηθείς προϊστάμενος της διεύθυνσης ταμειακής υπηρεσίας Θ.Γ.
Ο τέως αντιδήμαρχος Οικονομικών Αναστάσιος Γερογιάννης, ο οποίος κατέθεσε ανωμοτί στις 16 Απριλίου 2008, επισήμανε ότι εκδίδονταν ειδικές εντολές, εφόσον προέκυπταν άμεσες και επείγουσες ανάγκες, “αλλά φροντίζαμε να ενταλματοποιούνται άμεσα”.
Όπως επισημαίνεται στην πορισματική έκθεση, ο κ. Γερογιάννης “χαρακτηρίζει τις μη νόμιμες πληρωμές που πραγματοποιήθηκαν ως τυπικές παραλείψεις, οι οποίες καλύπτονταν σε σύντομο χρονικό διάστημα κατά σύννομο τρόπο”.
ΕΥΘΥΝΕΣ ΣΕ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥΣ
Αφορμή για τη διενέργεια της έρευνας του οικονομική επιθεωρητή αποτέλεσε μια υπόθεση δεκαετίας.
Στο πλαίσιο σύμβασης που είχε υπογραφεί μεταξύ του δήμου Θεσσαλονίκης και της Επιτροπής Ερευνών του ΑΠΘ για το πρόγραμμα
“Τα ψηφιδωτά της Μεσογείου”, ο κεντρικός δήμος διέθεσε στις 15 Οκτωβρίου 1999 στο πανεπιστήμιο 17.608,22 ευρώ, χωρίς να υπάρχει το αντίστοιχο χρηματικό ένταλμα.
Με την είσπραξη της επιταγής που εκδόθηκε για λογαριασμό της, η Επιτροπή Ερευνών εξέδωσε το αντίστοιχο γραμμάτιο είσπραξης, το οποίο όμως χάθηκε, οπότε οι υπηρεσίες του δήμου δεν μπορούσαν να ενταλματοποιήσουν τη δαπάνη.
Για να τακτοποιήσει αυτή την εκκρεμότητα, ο δήμος απευθύνθηκε στον επιθεωρητή του υπουργείου Οικονομικών το Νοέμβριο του 2007.
“Δηλαδή”, όπως σημειώνεται στην έκθεση του οικονομικού επιθεωρητή, “ο δήμος Θεσσαλονίκης ζητά μετά δέκα χρόνια να νομιμοποιηθεί διαδικασία πληρωμής μη προβλεπόμενη από διατάξεις νόμου ούτε βέβαια από αποφάσεις των αρμοδίων οργάνων της πολιτείας”.
Για τη συγκεκριμένη υπόθεση ο οικονομικός επιθεωρητής επισημαίνει μεταξύ των άλλων ότι “η αμέλεια του αντιδημάρχου Αναστάσιου Γερογιάννη να εφαρμόσει το νόμο και να ρυθμίσει έγκαιρα το ζήτημα είναι προφανής και η ευθύνη του αναμφισβήτητα δεδομένη”. Τι απαντά η διοίκηση.
Σε γραπτή απάντηση προς τη Χρύσα Αράπογλου, που εξέδωσε ο δήμος Θεσσαλονίκης, επισημαίνεται ότι “λίγες ώρες πριν τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου με αποκλειστικό θέμα τον απολογισμό της διοίκησης του δήμου κατά το έτος 2007, η κ. Αράπογλου, μην μπορώντας να ασκήσει ενώπιον της διοίκησης αξιόπιστη κριτική στο σημαντικότατο έργο της, κατέφυγε για άλλη μια φορά στην τακτική της διαστρέβλωσης των γεγονότων, των ύβρεων, των συκοφαντιών και της σπίλωσης εντίμων στελεχών του δήμου Θεσσαλονίκης μέσω συνέντευξης Τύπου.
Δεν συνετίστηκε από το ότι όλες οι μέχρι σήμερα κατηγορίες που απηύθυνε προς τα στελέχη του δήμου Θεσσαλονίκης αποδείχθηκαν ανυπόστατες και δυστυχώς συνεχίζει την ίδια τακτική”, σημειώνεται στο ίδιο κείμενο, στο οποίο επίσης τονίζεται ότι “είναι φανερό ότι με τον τρόπο αυτό εκτίθεται ανεπανόρθωτα απέναντι στο λαό της Θεσσαλονίκης, ο οποίος και μνήμη έχει και κρίση διαθέτει”.

Δεν υπάρχουν σχόλια: