Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2008

Θα μπορούσε να γίνει η Autonomia EXPO στην Θεσσαλονίκη;

(ΑΠΟ http://www.autonomiaexpo.org/) Αυτό είναι ένα ερώτημα που τίθεται συνεχώς προς το ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ, από πολλούς εκθέτες και επισκέπτες, ειδικά αυτούς που προέρχονται από την Θεσσαλονίκη - αφού στη Θεσσαλονίκη γεννήθηκε και το ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ και η Autonomia EXPO.Η απάντηση είναι πολύ σκληρή για όλους εμάς που θεωρούμε την Ελλάδα πατρίδα μας και τη Θεσσαλονίκη την γενέτειρά μας και το σπίτι μας. Τεχνικά, είναι αδύνατο η Θεσσαλονίκη να εξασφαλίσει την πρόσβαση σε τόσες χιλιάδες ανθρώπων με πολύ σοβαρές αναπηρίες, επειδή πολύ απλά η Θεσσαλονίκη στερείται των στοιχειωδών υποδομών σε μεταφορές, σε ξενοδοχεία (και σε προσπελάσιμα δωμάτια ξενοδοχείων). Πρακτικά είναι αδύνατο να διακινηθούν τις 3 ημέρες που διαρκεί η Autonomia EXPO (στην ουσία για τους επισκέπτες είναι το λιγότερο 4 ημέρες) τόσες χιλιάδες ανθρώπων με τόσο σοβαρές αναπηρίες. Μολονότι η Θεσσαλονίκη έχει ένα τεράστιο πλεονέκτημα, τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, που είναι προσπελάσιμη -με ελάχιστες εξαιρέσεις-, στερείται όλων των δυνατοτήτων που χρειάζεται μια διοργάνωση αυτού του μεγέθους: - Δεν υπάρχει προσπελάσιμο μέσο μεταφοράς από και προς τη Θεσσαλονίκη, ενώ το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης δεν εξυπηρετείται από προσπελάσιμα μέσα μαζικών μεταφορών. - Δεν υπάρχει προσπελάσιμο μέσο μεταφοράς για την μεταφορά των επισκεπτών από το ξενοδοχείο στο εκθεσιακό κέντρο και αντιστρόφως.
Οι όποιες μεταφορές, γίνονται είτε με τα «πόδια» είτε με τις ρόδες των αναπηρικών αμαξιδίων.
Τα ξενοδοχεία που έχουν προσπελάσιμα δωμάτια βρίσκονται εκτός Θεσσαλονίκης και δεν εξυπηρετούνται από προσπελάσιμα μέσα μαζικών μεταφορών. - Δεν υπάρχει τρόπος να μετακινηθούν από και προς την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ακόμη και οι Θεσσαλονικείς που κατοικούν στις συνοικίες ή στα προάστια της Θεσσαλονίκης.
Με τί μέσα θα μετακινηθούν τόσες εκατοντάδες άνθρωποι από τις συνοικίες και τα προάστια προς το κέντρο και ύστερα το βράδυ στην αντίθετη κατεύθυνση; Έχει σκεφτεί κανένας πώς θα δείχνει η Εγνατία, η Τσιμισκή, η πλατεία ΧΑΝΘ με τόσες χιλιάδες χειριστές αναπηρικών καθισμάτων και τόσες χιλιάδες αυτοκίνητα που θα προσπαθούν να μετακινηθούν και να παρκάρουν; Πάντως, πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού των ανθρώπων του ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ βρίσκεται η ανάγκη να περιοδεύει η Autonomia EXPO, όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη, αλλά και σε όλη την Ελλάδα.
Παντού σε όλα τα μέρη του κόσμου όλες οι εκθέσεις είναι περιοδεύουσες και μόνο στην Ελλάδα αντιμετωπίζουμε πρόβλημα υποδομών ακόμη και όταν πρόκειται για τη βασική διοργάνωση στο πιο προσπελάσιμο μέρος της Ελλάδας που είναι το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (το οποίο υποτίθεται πως κάποτε στέγασε τους ολυμπιακούς Αγώνες). ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ, Σεπτέμβριος 2008

Δεν υπάρχουν σχόλια: