Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2008

Τιτσιάνο, ο μάγος του χρώματος στην Αθήνα

(ΑΠΟ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ http://news.kathimerini.gr/)
Ο Τιτσιάνο δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις.
Θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους ζωγράφους της Αναγέννησης, «Ο μάγος του χρώματος», που άφησε πίσω του ένα εξαιρετικά συνεπές έργο, από μυθολογικές και θρησκευτικές σκηνές μέχρι προσωπογραφίες.
Εννέα πίνακές του και ένας που αποδίδεται στο εργαστήριό του, συμπεριλαμβάνονται στην έκθεση «Από τον Tiziano στον Pietro da Cortona: το Ιερό, ο Μύθος, η Ποίηση...» με 24 έργα που εγκαινιάζεται την Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης από τον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας κ. Τζόρτζιο Ναπολιτάνο και τον Πρόεδρο της ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Κάρολο Παπούλια. Τα σημαντικά εκθέματα που θα φιλοξενηθούν στην Αθήνα μέχρι και τις 20 Δεκεμβρίου προέρχονται από μεγάλα ιδρύματα της Ιταλίας.
Η επιλογή τους σκιαγραφεί με τον καλύτερο τρόπο την εξέλιξη της καλλιτεχνικής αναζήτησης σε μια γόνιμη ιστορική και πνευματική περίοδο.
Οι θεατές βλέπουν την εξέλιξη της ζωγράφικής από τον 16ο ώς τον 17ο αι. μέσα από την τέχνη του Τιτσιάνο και άλλων σπουδαίων ζωγράφων εκείνης της περιόδου που αποτυπώνουν στον καμβά τις ποικίλες εκφάνσεις των αισθητικών αντιλήψεων της εποχής.
Ταυτόχρονα αντιλαμβάνονται τις αξίες της κοινωνίας στην οποία διακρίθηκε ο Τιτσιάνο, καθώς έχαιρε σεβασμού του Δούκα της Φεράρας και του Αυτοκράτορα του Κάρολου του Ε΄, ο οποίος μάλιστα τον έχρησε επίσημο ζωγράφο της αυλής του. Στην Αθήνα παρουσιάζονται πίνακές του από διαφορετικές χρονολογικές και θεματικές ενότητες, που όμως αποδεικνύουν ότι τα βήματά του προς την ωρίμαση έγιναν με αποφασιστικότητα, αλλά και σοφία, χωρίς ποτέ να ξεφύγει από το προσωπικό και αναγνωρίσιμό του ιδίωμα.
Οι επισκέπτες σίγουρα θα εντυπωσιαστούν από τη δύναμη και την ευαισθησία των έργων του.
Στον «Μαστιγωμένο Χριστό» λ.χ. θα δουν το πρόσωπου Του, γεμάτο ένταση με τα μάτια να στρέφονται στον ουρανό για βοήθεια.
Ενας Κύριος ανθρώπινος και θεϊκός μαζί.
Στον «Μυστικό Δείπνο» θα απορροφηθούν από την ενάργεια των χρωμάτων, στη «Μετανοούσα Μαγδαληνή», από τη βαθιά αισθησιακότητα της αμαρτωλής γυναίκας, στην «Αφροδίτη με τον Ερωτιδέα» από το σώμα της γυμνής θεάς. Δίπλα στα λαμπερά έργα του Τιτσιάνο, εκείνα των συγκαιρινών του καλλιτεχνών μάς βοηθούν επίσης να μπούμε στο πνεύμα της εποχής.
Ο Γιάκοπο Λιγκότσι, ο Ανίμπαλε Καράτσι, ο Τζιοβάνι Κονταρίνι, ο Γιάκοπο Νεγκρέτι, ο Τζοβάνι Αντόνιο ντε Σάκις, ο Ντομένικο Καμπανιόλα, ο Πιέτρο Μπερετίνι (ο επονομαζόμενος Πιέτρο ντα Κορτόνα), ο Πιέτρο Μπονάτο, ο Αλεσάντρο Βαροτάρι και ο Γιάκοπο Πιτσίνι είναι μια πλειάδα αντανακλούν την ακτινοβολία του Τιτσιάνο αλλά και της δικής τους ζωγραφικής οντότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: