Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2008

Ο Σανιδάς έβαλε στο στόχαστρο το ΠΑΣΟΚ

(ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑ http://www.tanea.gr/)
Μετά τις βολές εναντίον του για την «απαλλαγή» υπουργών για το Βατοπαίδιο ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Σίλα Αλεξίου ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2008
Σε νέα παρέμβαση στην υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου- αυτή τη φορά στοχεύοντας το ΠΑΣΟΚ, μετά τις βολές για την «απαλλαγή» των υπουργών από το σκάνδαλο- προχώρησε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδάς.
Δημοσιοποίησε την απόφαση τού άλλοτε υφυπουργού Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ Απ. Φωτιάδη που επικύρωνε την αναγνώριση της έκτασης στη Μονή.
Με προφανή αφορμή την επίκαιρη ερώτηση του πρώην προέδρου της Βουλής Απ. Κακλαμάνη, ο οποίος ζητεί την πειθαρχική δίωξη του κ. Σανιδά για παραβίαση του Συντάγματος, ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός, με χθεσινό του έγγραφο διαβιβάζει στους αρμόδιους για την έρευνα εισαγγελείς Εφετών σειρά εγγράφων με στόχο να υπογραμμίσει ότι και η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ δεν είναι άμοιρη ευθυνών.
Η αντεπίθεση του κ. Σανιδά στους επικριτές του, οι οποίοι του αποδίδουν την πρώιμη απαλλαγή των υπουργών που υπέγραψαν αποφάσεις ευνοϊκές για τη Μονή Βατοπαιδίου σε προσπάθεια αθώωσης των υπουργών των κυβερνήσεων Ν.Δ., κατά παραβίαση του Συντάγματος, ερμηνεύεται από νομικούς κύκλους και ως «μήνυμα» προς την αξιωματική αντιπολίτευση.
Ειδικότερα, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου απέστειλε χθες στους δύο εισαγγελείς αντίγραφα πιστοποιητικών του υποθηκοφυλακείου Ξάνθης από τα οποία προκύπτει ότι στις 19/11/2002 μεταγράφηκε η υπ΄αριθμ. 1064538/5928/Α0010/ 2002 απόφαση του τότε υφυπουργού Οικονομικών Απ. Φωτιάδη, με την οποία αναγνωριζόταν η κυριότητα της Μονής Βατοπαιδίου επί 25.000 στρεμμάτων παραλιμνίων εκτάσεων.
Στο έγγραφό του ο κ. Σανιδάς υπογραμμίζει: συνεπεία της μεταγραφής περιήλθε έκτοτε, ήτοι από 19/11/2002, στη Μονή Βατοπαιδίου η κυριότητα της εκτάσεως αυτής και ολοκληρώθηκαν οι σχετικές διαδικασίες.
Σημειώνεται ότι με την εν λόγω απόφασή του ο κ. Φωτιάδης είχε επικυρώσει γνωμοδότηση του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου που έκανε δεκτό ότι το Δημόσιο δεν δικαιούται να προβάλει δικαιώματα κυριότητας επί των παραλιμνίων εκτάσεων εμβαδού 25.000 στρεμμάτων και των νησίδων στη λίμνη Μπουρού, καθώς ανήκουν εξ ολοκλήρου στη Μονή Βατοπαιδίου.
Ο ίδιος υφυπουργός είχε επικυρώσει με άλλη απόφασή του και δεύτερη γνωμοδότηση του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου με το ίδιο περιεχόμενο, αλλά στις 30/10/2003, με αφορμή σχετική αναφορά του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης Αθ. Ξυνίδη, ο κ. Φωτιάδης ανέπεμψε το θέμα στο Γνωμοδοτικό Συμβούλιο προς επανεξέταση.
Η γνωμοδότηση, με την οποία κρίθηκε ότι δεν συντρέχει λόγος επανεξέτασης των προηγούμενων γνωμοδοτήσεων, επικυρώθηκε με την υπ΄ αριθμόν 1046300/3944/Α0010/7-6-2004 απόφαση του αρμόδιου υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών της Ν.Δ. κ. Π. Δούκα, καθώς στο μεταξύ είχε αλλάξει η κυβέρνηση.
Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: