Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2008

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

(ΑΠΟ http://www.paralympic.gr/)
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Αθήνα, 15/09/2008 Δελτίο Τύπου Η πιο επιτυχημένη ημέρα της Ελληνικής Ομάδας στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου σήμερα Οκτώ μετάλλια κατέκτησε σήμερα (Δευτέρα 15/9/2008) η χώρα μας, ένατη ημέρα των 13ων Παραολυμπιακών Αγώνων που γίνονται στο Πεκίνο και θα διαρκέσουν μέχρι τις 17/9/2008. Ήταν η πιο πλούσια από παραγωγικής πλευράς ημέρα για την ελληνική ομάδα που προσέθεσε στη συγκομιδή της δυο χρυσά, τρία ασημένια και τρία χάλκινα, φτάνοντας σε σύνολο τα 22 μετάλλια (5 – 9 – 8).
Η χώρα μας ανέβηκε από την 28η στην 19η θέση του πίνακα των μεταλλίων, στον οποίο η Κίνα είναι πρώτη με 187 μετάλλια (80 – 60 – 47). Τέσσερα μετάλλια ήταν ο απολογισμός της κολύμβησης.
Ο Χρήστος Ταμπαξής κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στα 50 μ ύπτιο (κατηγορία S1) με επίδοση 1:23.15:
«Είμαι πολύ χαρούμενος για το χρυσό μετάλλιο.
Αν ερχόταν και το παγκόσμιο ρεκόρ θα ήταν καλύτερα, αλλά και πάλι είναι ωραία».
Στην ίδια κούρσα ο Ανδρέας Κατσαρός ήταν δεύτερος με 1:44.53 και ο Αλέξανδρος Ταξιλδάρης ήταν τέταρτος με 1:50.49.
Ο Α. Κατσαρός δήλωσε:
«Είναι η πρώτη συμμετοχή μου σε Παραολυμπιακούς, πρώτη συμμετοχή σε τελικό και πρώτο μετάλλιο. Ζω σε ένα όνειρο και δεν θέλω να ξυπνήσω». Ο Χαράλαμπος Ταιγανίδης κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στα 50 μ ελεύθερο με επίδοση 24.19:
«Αφιερώνω το μετάλλιο αυτό στην οικογένεια μου και σε΄όλους όσους με βοήθησαν να το πάρω.
Αλλά περισσότερο θα ήθελα να το αφιερώσω στον Κυριάκο Γριβέα και ελπίζω εκεί που είναι να μας βλέπει και να χαίρεται για μας.
Τα 22 μετάλλια τα περιμέναμε.
Θέλαμε να ξεπεράσουμε τα μετάλλια που πήραμε στην Αθήνα πριν από τέσσερα χρόνια και τα καταφέραμε.
Επίσης κέρδισα και το προσωπικό μου στοίχημα και πήρα έξη μετάλλια. Μεγάλος του αντίπαλος ήταν ο Ουρανός Αλεξέι Φέντινα:
«Με τον Φέντινα μέσα στην πισίνα είμαστε αντίπαλοι, αλλά έξω είμαστε καλοί φίλοι και μάλιστα κάνουμε πολύ παρέα.
Αύριο (Τρίτη) το πρωί θα πάω να δω τον Δημήτρη Ανατολίτη να αγωνίζεται στην άρση βαρών και μετά θα κάνω μια βόλτα στο Πεκίνο για να δω και λίγο την πόλη».
Ο Έλληνας πρωταθλητής κατέκτησε συνολικά έξη μετάλλια στα έξη αγωνίσματα που πήρε μέρος. Στα 50 μ ύπτιο ο Γιώργος Καπελλάκης πήρε το χάλκινο μετάλλιο με επίδοση 1:07.31:
«Είμαι πολύ χαρούμενος για την κατάκτηση τεσσάρων μεταλλίων.
Το αγώνισμα μου είναι σήμερα, αλλά οι άλλοι ήταν καλύτεροι από μένα.
Στα υπόλοιπα αγωνίσματα ο στόχος μου ήταν απλά να μπω στον τελικό και κατάφερα να πάρω μετάλλια».
Στην ερώτηση που οφείλεται η μεγάλη πρόοδος του από την περασμένη διοργάνωση είπε: «Άλλαξα την προπόνηση μου, δούλεψα πιο σοβαρά έκανα πολύ πιο σοβαρή προετοιμασία και τα αποτελέσματα μιλάνε».
Στα 50 μ ύπτιο (κατηγορία S2) Μαρία Λιάσκου ήταν 5η με 1:24.24 και η Μαρία Καλπακίδου ήταν έκτη με 1:25.56. Στην Άρση Βαρών σε πάγκο (Powerlifting) ο Παύλος Μάμαλος ήταν δεύτερος στην κατηγορία των 82,5 κ με επίδοση 225 κ:
«Είμαι πολύ συγκινημένος για την κατάκτηση του ασημένιου μεταλλίου.
Ήταν κάτι που το ήθελα πολύ.
Δεν με πείραξε που με ακύρωσαν (με ψήφους 2-1) γιατί ήξερα ότι τα έχω αυτά τα κιλά και ήξερα μέχρι που μπορούσα να φτάσω.
Θα ήθελα να αφιερώσω το μετάλλιο αυτό στη μνήμη του Κυριάκου Γριβέα, του προέδρου μας, που έκανε τόσα πολλά για μας.» Στο Στίβο η Ελληνική Ομάδα πήρε σήμερα τρία μετάλλια.
Ο 17χρονος Πασχάλης Σταθελάκος κατέκτησε το πρωί το χρυσό μετάλλιο στην σφαιροβολία (κατηγορία F40) με 11.75 μ, επίδοση που αποτελεί νέο Παγκόσμιο Ρεκόρ.
Ο Έλληνας πρωταθλητής στις πέντε από τις έξι βολές του βελτίωσε το προηγούμενο παγκόσμιο ρεκόρ 10.46 του Γερμανού Ματίας Μέστερ (11.50, 10.33, 11.42, 11.62, 11.43, 11.75). «Είμαι πολύ ευτυχισμένος για το χρυσό μετάλλιο.
Είμαι πολύ νέος αθλητής, γυμνάζομαι μόλις ένα χρόνο και δεν έχω πολλές συμμετοχές σε μεγάλες διοργανώσεις.
Του χρόνου που θα τελειώσω το λύκειο θα μπορέσω να ασχοληθώ με τον αθλητισμό πολύ πιο σοβαρά».
Στο ίδιο αγώνισμα ο Αλέξανδρος Μιχαήλ Κωνσταντινίδης κατέλαβε την τέταρτη θέση με επίδοση 10.58μ. Το χάλκινο μετάλλιο στο μήκος (κατηγορία F11) κατέκτησε ο Θανάσης Μπαράκας με επίδοση 6.17μ:
«Είμαι πολύ χαρούμενος για την κατάκτηση του μεταλλίου, αν και σ αυτούς τους αγώνες απλά και μόνη η συμμετοχή είναι κάτι πολύ σημαντικό.
Τώρα που τελείωσα τους αγώνες μ αυτό τον τρόπο θα μπορέσω να ασχοληθώ με την οικογένεια μου που την έχω παραμελήσει τον τελευταίο καιρό». Χάλκινο μετάλλιο κατέκτησε και η Μαρία Σταματουλά στη σφαιροβολία (κατηγορία F32/34 και F52/53) με επίδοση 5.64 μ
«Είμαι πολύ χαρούμενη που κέρδισα μετάλλιο και μάλιστα με νέο ατομικό ρεκόρ.
Ήταν για μένα μια πολύ καλή διοργάνωση.
Θα συνεχίσω με νέες δυνάμεις».
Στο ίδιο αγώνισμα η Νατάσα Τριανταφυλλίδου ήταν 17η με 5.92 μ. Ο Γιώργος Παππάς ήταν έβδομος στη δισκοβολία (κατηγορία F44) με επίδοση 44.84 μ: «Έπιασα την ατομική μου επίδοση, αλλά το επίπεδο των αγώνων είναι εξαιρετικά υψηλό και δεν μπορούσα κάτι καλύτερο.
Θα πρέπει να δουλέψουμε πολύ περισσότερο τώρα για να έχουμε στο μέλλον καλύτερα αποτελέσματα».
Ο Ηλίας Ναλμπάντης στη σφαιροβολία F 55/56 ήταν 8ος με 10.99 μ, ο Γιώργος Καραμηνάς ήταν όγδοος στον ακοντισμό (κατηγορία F33/34/52) με 16.45 μ και η Μαρίκα Γαρέφα ήταν 10η στη σφαιροβολία (κατηγορία F40) με επίδοση 5.54 μ. Στα 200 μ ο Γιάννης Πρώτος ήταν πέμπτος στην δεύτερη προκριματική σειρά των 200 μ με 22.60 και προκρίθηκε (σαν επιλαχών) στον τελικό του αγωνίσματος.
Στα 200 μ των γυναικών (κατηγορία Τ11) η Παρασκευή Κάντζα ήταν δεύτερη στην τρίτη προκριματική σειρά με 26.61 και προκρίθηκε στον μικρό τελικό του αγωνίσματος. Στην αυριανή δέκατη ημέρα των Αγώνων (Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2008) από Ελληνικής πλευράς αγωνίζονται: Δημήτρης Ανατολίτης (Powerlifting), ο Γεράσιμος Βρυώνης, Σεζόν Φερνάντες, Δαμιανός Δακτυλίδης, (Σφαίρα) Μαρίνος Φυλαχτός (Δίσκο) Ανθή Καραγιάννη, Αλεξάνδρα Δήμογλου και Βούλα Κάντζα (Στίβος). Ο Αρχηγός Αποστολής, Αθανάσιος Μήλιος τόνισε:
Είμαι ιδιαίτερα υπερήφανος για τους αθλητές και τις αθλήριές της ομάδας μας που κατάφεραν να κατακτήσουν μέχρι στιγμής 22 μετάλλια (5 χρυσά, 9 Αργυρά και 8 χάλκινα). Για πρώτη φορά χώρα που διοργάνωσε Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες καταφέρνει να κερδίσει περισσότερα μετάλλια στην επόμενη διοργάνωση από τους Αγώνες που διοργανώθηκαν στη χώρα τους Οι Παραολυμπιακοί Αγώνες μεταδίδονται καθημερινά από τις 10:00 – 16:00 στην ΕΤ1. Επίσης μπορεί κανείς να παρακολουθήσει 24 ώρες το 24ωρο όλα τα αγωνίσματα των Αγώνων στο Ιντερνετ στο http://www.paralympic.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: