Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2008

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ- ΜΑΙΟΥ 2009

(ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΒΟΛΕΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ http://www.provoleas.gr/)
Είκοσι εκδηλώσεις περιλαμβάνει το πρόγραμμα του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης για την περίοδο «Ιανουάριος- Μάιος 2009».
Από αυτές ξεχωρίζουν η μουσικοχορευτική παράσταση Bossa Nova του Κωνσταντίνου Ρήγου με πολλούς γνωστούς συντελεστές, που παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία πέρσι στην Αθήνα, η συναυλία- της Μαρίας Φαραντούρη Αφιέρωμα στο Μίκη Θεοδωράκη, και παραστάσεις στους σταθερούς κύκλους του προγράμματος, όπως η μεγαλύτερη τσιγγάνικη συμφωνική ορχήστρα του κόσμου, Budapest Gypsy Symphony Orchestra, η Συμφωνική Ορχήστρα Ραδιοφωνίας της Στουτγάρδης υπό τη διεύθυνση του διάσημου αρχιμουσικού, Sir Roger Arthur Carver Norrington, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και η Ορχήστρα Πατρών, το Εθνικό Θέατρο Ακροβατών της Κίνας και η Λειτουργία Μπαχ για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη την Μεγάλη Τετάρτη.
Παράλληλα, συνεχίζεται ο Κύκλος των Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων που, την περίοδο αυτή, περιλαμβάνει το δημοφιλές σε μικρούς και μεγάλους παραμύθι σε κείμενο και μουσική του Σεργκέι Προκόφιεφ, Ο Πέτρος και ο Λύκος.
Την περίοδο αυτή ολοκληρώνεται και ο Θεματικός Κύκλος Τα Κουαρτέτα του L. van Beethoven με δύο συναυλίες του Νέου Ελληνικού Κουαρτέτου.
Η περίοδος θα κλείσει με το 3ο Εργαστήρι Σύγχρονης Μουσικής.
Με μια συναυλία σύγχρονης τζαζ από το Trio Grix –που αποτελείται από τους Αντώνη Ανισέγκο (πιάνο), Γιώργο Δημητριάδη (ντραμς) και Φλώρο Φλωρίδη (σαξόφωνο, κλαρινέτο)- υποδέχεται το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης το νέο χρόνο.
Στο πλαίσιο του κύκλου Δευτέρες στο Φουαγιέ το τρίο GRIX θα παρουσιάσει έργα από τον ευρύτερο χώρο της δημιουργικής τζαζ, τη Δευτέρα 19 Ιανουαρίου, στις 20.30.
Το Trio Grix ιδρύθηκε το 2006 από τρεις Θεσσαλονικείς μουσικούς που έχουν ως βάση τους στο Βερολίνο. Αφού συνεργάστηκαν με διαφορετικά συγκροτήματα τα τελευταία 15 χρόνια, αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να παίξουν για πρώτη φορά εκτός Ελλάδας.
Η μουσική τους είναι μία σύγχρονη, ανοιχτή προσέγγιση στις μελωδίες, τα ηχοχρώματα και τους ρυθμούς της ελληνικής μουσικής.
Οδύσσεια, Κύκλος Φαραντούρη, Ένας Όμηρος και Η Μπαλάντα του Μαουτχάουζεν είναι οι τέσσερις κύκλοι τραγουδιών σε ενορχήστρωση Henning Scmiedt, που θα ερμηνεύσει η Μαρία Φαραντούρη στο Αφιέρωμα στο Μίκη Θεοδωράκη, το Σάββατο 24 Ιανουαρίου, στις 21.00. Μαζί της εμφανίζονται οι Διονύσης Τσακνής και το σύνολο «Berliner Instrumentalisten».
Η Μαρία Φαραντούρη είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο ως η «ιδεώδης ερμηνεύτρια» του έργου του Μίκη Θεοδωράκη.
Έπαιξε σπουδαίο ρόλο στο κίνημα για την αναβίωση της ελληνικής μουσικής και θεωρείται σήμερα η πιο αυθεντική έκφραση του έντεχνου ελληνικού τραγουδιού.
Η πλούσια κοντράλτο φωνή της με την τεράστια γκάμα και τη μελωδική ποιότητα σε συνδυασμό με την εξαιρετική δραματική της έκφραση, αποτελούν τα κύρια χαρακτηριστικά της τέχνης της.
Μερικές από τις μεγαλύτερες ερμηνείες της σε μουσική του Μίκη Θεοδωράκη ήταν η παρουσίαση του έργου Mauthausen, με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Ισραήλ, υπό τη διεύθυνση του μεγάλου μαέστρου Zubin Mehta, στο Ηρώδειο τον Αύγουστο του 1991.
Το 2004, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος, επιβράβευσε την προσφορά της στο ελληνικό τραγούδι, απονέμοντάς της το Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικος
Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: