Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ ΤΟ E-PONTOS
Η Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού και η Ευρωπαϊκή Προοπτική της Τουρκίας Η Δ.Α.Π. - Ν.Δ.Φ.Κ. Πανεπιστημίου Πειραιώς σας προσκαλεί στην εκδήλωση-συζήτηση με θέμα:"Η Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού και η Ευρωπαϊκή Προοπτική της Τουρκίας"Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 20 Φεβρουαρίου 2009, στις 19.00 στο Ισόγειο του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Καραολή & Δημητρίου και Δεληγιώργη με ομιλητές τους κ.κ.:• Θεόδωρος Κασσίμης, Υφυπουργός Εξωτερικών• Γκλαβάκης Ιωάννης, Ευρωβουλευτής (Ν.Δ.)• Αθανάσιος Πλατιάς, Καθηγητής, Πρόεδρος του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών Πανεπιστημίου Πειραιά• Μάριος Ευρυβιάδης, Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου• Παντελής Καραλευθέρης, Μέλος Δ.Σ. Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος
Πληροφορίες για την εκδήλωσηκ. Άγγελο Κωνσταντίνου, τηλ.: 6944377344
ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΚΡΩΜΝΑΙΩΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ Την Κυριακή, 22-02-09 και ώρα 12:30 το μεσημέρι, στην αίθουσά «Ιφιγένεια» στο «Χωρίο της Ειρήνης», στην Καρδία διοργανώνουμε τον ετήσιο χορό μας.
Θα λάβουν μέρος οι καλλιτέχνες:
Γιώτης Γαβριηλίδης τραγούδι,Σάββας Παρασκευόπουλος λύρα,Γαβρήλος Σιδηρόπουλος τραγούδι και λύρα,Τάσος Ιμιρτζίδης νταούλι,Νικήτας Σιδηρόπουλος νταούλι.
Τα χορευτικά μας συγκροτήματα θα παρουσιάσουν παραδοσιακούς χορούς.
Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει πολλές εκπλήξεις και σας περιμένουμε να γλεντήσουμε με τον ποντιακό παραδοσιακό τρόπο.Η τιμή της πρόσκλησης είναι 20€, πλήρες μενού με το ποτό απεριόριστο.
ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΚΡΩΜΝΑΙΩΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ
Πουλαντζάκη 40
Τ.Κ 55131
Καλαμαριά
Τηλ. 2310417690, 2310417197
info@kromnaioi.gr ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΚΡΩΜΝΑΙΩΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ «Ο ρόλος και η προσφορά του Φροντιστηρίου Τραπεζούντας στον ελληνισμό»
Μια όμορφη επετειακή εκδήλωση στην Καλαμαριά για τα 140 χρόνια της Αδελφότητας Κρωμναίων.
Στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων της Αδελφότητας Κρωμναίων στην Καλαμαριά πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 8 Φεβρουαρίου επετειακή εκδήλωση για τα 140 χρόνια από την ίδρυση της Αδελφότητας στην Τραπεζούντα.
Την εκδήλωση παρακολούθησαν αρκετοί επώνυμοι, μεταξύ των οποίων ο Δήμαρχος Καλαμαριάς κ. Οικονομίδης, ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης κ. Ψωμιάδης, ο Υφυπουργός Εσωτερικών για θέματα Ενημέρωσης κ. Γκιουλέκας, η Νομ. Σύμβουλος κα Χρ.Κελεσίδου, Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Καλαμαριάς, ο Πρόεδρος του Σ.ΠΟ.Σ. Θεσσαλονίκης κ. Θεόφιλος Παπαδόπουλος, Σχ. Σύμβουλος κ. Γ. Τσότσος, ο τ. Γεν. Γραμματέας Παλιννοστούντων κ. Καμενίδης, ο Πρόεδρος των Ποντίων Καθηγητών Νομού Θεσσαλονίκης κ. Ν. Παλασίδης, ο Πρόεδρος του Ποντιακού Συλλόγου Καλαμαριάς κ. Ηλ. Καλπίδης, ο Πρόεδρος των Παλαιμάχων του Απόλλωνος κ. Κ. Βιόπουλος, ο Πρόεδρος του Ποντιακού Συλλόγου Καλαμαριάς κ. Ηλ. Καλπίδης, ο Πρόεδρος των Παλαιμάχων του Απόλλωνος κ. Κ. Βιόπουλος, ο Πρόεδρος των Καυκασίων κ.Κ.Χάρης, ο Διευθυντής του 1ου ΓΕΛ Καλαμαρίας κ. Παπαδόπουλος, οι παλιοί Πρόεδροι της Αδελφότητας κ.κ. Μουσικίδης και Σωτηριάδης και πλήθος κόσμου.
Στο ξεκίνημα της εκδήλωσης η καθηγήτρια του 1ου Γενικού Λυκείου Καλαμαριάς, που φέρει την προσωνυμία «Φροντιστήριο Τραπεζούντας» κ. Μαρία Καρπόζηλου, συγκίνησε το ακροατήριο περιγράφοντας την εμπειρία της από τη μετάβαση εκπαιδευτικών και μαθητών του σχολείου στην Τραπεζούντα, με στόχο την αδελφοποίηση του σημερινού σχολείου που στεγάζεται στο κτίριο του Φροντιστηρίου Τραπεζούντας, με το σχολείο τους.
Μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία, που αξίζει να τη μιμηθούν και άλλα σχολεία της χώρας.Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Πρόεδρος της Αδελφότητας κ. Γιάννης Βιόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στις άρρηκτες σχέσεις της Καλαμαριάς με το «Φροντιστήριο» αφού πολλοί από τους δρόμους της είναι αφιερωμένοι σε Καθηγητές του Φροντιστηρίου, όπως αναφέρει και ο Ιορδάνης Καρακασίσης στο βιβλίο του «Ματιές με αγάπη στην Καλαμαριά» που εκδόθηκε από τον Δήμο Καλαμαριάς καθώς και στο γεγονός ότι Αδελφότητα «αναγεννήθηκε» στην Καλαμαριά το 1964 από Κρωμναίους πρόσφυγες πολλοί από τους οποίους ήταν μαθητές και απόφοιτοι του Φροντιστηρίου.
Ο κύριος ομιλητής της εκδήλωσης κ. Αντώνης Παυλίδης, ιστορικός και Πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών, μίλησε με θέμα:
«Το Φροντιστήριο Τραπεζούντας, η προσφορά του στον ελληνισμό και τα μηνύματα που εκπέμπει στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα».Ο ομιλητής καθήλωσε το ακροατήριό του αναλύοντας πρώτα τις οικονομικές και πολιτικές συνθήκες ίδρυσης του Φροντιστηρίου στα τέλη του 17ου αιώνα και ουσιαστικής επανίδρυσής του στις αρχές του 20ου με την οικοδόμηση του λαμπρού τετραώροφου κτηρίου που εντυπωσιάζει και σήμερα, την πορεία του Φροντιστηρίου στο χρόνο που συνδέθηκε με την ίδια την πορεία του ποντιακού ελληνισμού, την ανάλυση της κοινωνίας της Τραπεζούντας και του Πόντου ιδιαίτερα από τα μέσα του 19ου αιώνα μέχρι τις αρχές του 1ου παγκοσμίου πολέμου, όπου το Φροντιστήριο ήταν κεντρικό στοιχείο, το ρόλο των φορέων της ιδεολογίας του Φροντιστηρίου (όπως του Φιλεκπαιδευτικού συλλόγου Τραπεζούντας «ο Ξενοφών» και της «Αδελφότητας Κρωμναίων Τραπεζούντας», συνέχεια του οποίου είναι η Αδελφότητα που οργάνωσε την εκδήλωση) καθώς και όλων των παραγόντων του σχολείου: αποφοίτων, εκπαιδευτικών, μαθητών, κλπ.Όπως είναι γνωστό, η «Αδελφότητα Κρωμναίων» ιδρύθηκε στην Τραπεζούντα το 1869 από Κρωμναίους εκπαιδευτικούς και αποφοίτους του Φροντιστηρίου, με στόχο να οργανώσει την εκπαίδευση της πατρίδας τους της Κρώμνης.
Επιτέλεσε σημαντικό εκπαιδευτικό έργο, παίζοντας κατά κάποιο τρόπο το ρόλο ενός μικρού Υπουργείου Παιδείας για τα σχολεία της Κρώμνης (οργάνωση και οικονομική στήριξη των σχολείων, επιθεωρήσεις, πρόσληψη και αποστολή δασκάλων, βιβλίων, προγραμμάτων, κλπ).Μέσα σε λίγο χρόνο έδειξε ότι το Φροντιστήριο είχε τεράστια προσφορά στον ποντιακό ελληνισμό στηρίζοντάς τον αρχικά να επιβιώσει και στη συνέχεια να κυριαρχήσει στην κοινωνία και οικονομία της περιοχής.
Το επίπεδο λειτουργίας και οργάνωσης του Φροντιστηρίου, όπως τόνισε ο κ. Παυλίδης, απέδειξε ότι οι Έλληνες του Πόντου κατανόησαν πλήρως της αξία της εκπαίδευσης στην επιβίωση της ταυτότητά τους και στη συνέχεια της ανάπτυξης και κυριαρχίας τους.
Έκαναν δηλαδή την εκπαίδευση πρώτη και απόλυτη προτεραιότητά τους.
Από το βάθος του χρόνου το Φροντιστήριο στέλνει αυτό το κεντρικό μήνυμα στη σύγχρονη Ελλάδα: να γίνει κι εδώ η εκπαίδευση πρώτη εθνική προτεραιότητα.Η υπέροχη αυτή εκδήλωση έκλεισε με τραγούδια του Πόντου από τους νέους της Αδελφότητας Γαβρήλο Σιδηρόπουλο (τραγούδι), Σάββα Παρασκευόπουλο (λύρα) και Νικήτα Σιδηρόπουλο(νταούλι).
ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΚΡΩΜΝΑΙΩΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ
Πουλαντζάκη 40
Τ.Κ 55131
Καλαμαριά
Τηλ. 2310417690, 2310417197
info@kromnaioi.gr ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Σας ανακοινώνουμε οτι οι Ποντιακοί Σύλλογοι του Bielefeld, ΞΕΝΙΤΕΑΣ και ΑΡΓΟΝΑΥΤΕΣ καλούν τα μέλη και των δυο συλλόγων στην πρώτη τους απο κοινού γενική συνέλευση, στις 22 Φεβρουαρίου 2009 και ώρα 14:30 στην αίθουσα του συλλόγου, Feilenstrasse 4 Bielefeld (πάνω απο το Cinema Kamera), στον πρώτο όροφο.
ΘΕΜΑΤΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ
1. Απολογισμός Δ.Σ.
2. Απαλλαγή Δ.Σ.
3. Εκλογή νέου Δ.Σ.
Εγγραφές νέων μελών και υποψηφιοτήτων θα γίνουν δεκτές ακόμη και την ημέρα των εκλογών.
Οι εκλογές θα διεξαχθούν σύμφωνα και βάση του καταστατικού του συλλόγου Ξενιτέας Bielefeld e.V.
Υπεύθυνος της ανακοίνωσης αυτής, Λάζαρος Σαββίδης,Πρόεδρος του συλλόγου Ξενιτέας Bielefeld ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΛΩΝΑΚΙΩΝ "Ο ΠΟΝΤΟΣ" ΟΙ ΜΩΜΟΓΕΡΟΙ ΑΛΩΝΑΚΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΔΕΣΣΑ 23/2/2009 ΚΑΙ ΩΡΑ 7.00 ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΚΑΛΕΣΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΕΥΞΕΙΝΟΥ ΛΕΣΧΗΣ ΕΔΕΣΣΑΣ.
ΟΙ ΜΩΜΟΓΕΡΟΙ ΑΛΩΝΑΚΙΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΡΟΥΒΑ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 2/3/2009 ΚΑΙ ΩΡΑ 5.00 ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ.
Μορφωτικός Σύλλογος Αλωνακίων "Πόντος"
Αλωνάκια - Κοζάνη
Τ.Θ. 123
Τ.Κ. 50100
Τηλ. - Fax: 2461091007

Δεν υπάρχουν σχόλια: