Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2010

Ενημέρωση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Αθήνα, 13 Ιανουαρίου 2010 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Με την Επιτροπή Αγώνα Αγροτών Χαλκιδικής συναντήθηκε σήμερα η Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κατερίνα Μπατζελή και ο Υφυπουργός, Μιχάλης Καρχιμάκης. Κατά την διάρκεια της συνάντησης, παρουσία Υπηρεσιακών παραγόντων, τέθηκαν μεταξύ άλλων ζητήματα όπως: το Μητρώο Αγροτών, η καταβολή της Ενιαίας Ενίσχυσης, η απόφαση της Κομισιόν για καταβολή ενίσχυσης 15.000 Ευρώ, η καταβολή της διαφοράς μεταξύ κόστους παραγωγής και εμπορικής τιμής για την πράσινη βρώσιμη ελιά Χαλκιδικής και η λειτουργία του ΕΛΓΑ.
Προτάθηκε επίσης η αναγραφή προτεινόμενης/ανώτατης τιμής πώλησης των φυτοφαρμάκων και άλλων αγροτικών εφοδίων όπως και τροποποίηση του νόμου 166/2003 και η επέκταση του σε όλα τα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα ώστε η αποπληρωμή των παραγωγών να γίνεται εντός του διαστήματος του ενός μηνός. Η κ. Μπατζελή στην τοποθέτηση της τόνισε ότι η πολιτεία οφείλει να ελέγχει αποτελεσματικά την αγορά και να στέκεται στο πλευρό του αγροτικού κόσμου.
Παράλληλα, έκανε έκκληση για την δημιουργία Ομάδων Παραγωγών ώστε οι ίδιοι αγρότες να διαφυλάττουν καλύτερα τα συμφέροντα τους έναντι των εμπόρων και ταυτόχρονα να έχουν κοινό πλαίσιο παρουσίασης των αιτημάτων τους προς την Πολιτεία. «Δεν ακολουθούμε πολιτικές πρόσκαιρης διευθέτησης, θέλουμε να δημιουργήσουμε τις συνθήκες εκείνες που θα εγγυώνται την σωστή λειτουργία της αγοράς σε βάθος χρόνου» είπε χαρακτηριστικά η Υπουργός, τονίζοντας ότι «Σκοπός μας δεν είναι να αποφασίζουμε πυροσβεστικά κατόπιν κινητοποιήσεων ή άλλων μορφών διεκδίκησης, και να αναπληρώνουμε απώλεια εισοδήματος.
Έχουμε συγκεκριμένο Σχέδιο διαρθρωτικών αλλαγών που θα βελτιώσουν τις πρακτικές σε όλα τα επίπεδα, από το χωράφι μέχρι το ράφι, προς όφελος πάντα του Έλληνα αγρότη. Να δημιουργηθούν νέες δομές, στην παραγωγή, την διακίνηση και τον έλεγχο της αγοράς». Αναφερόμενη στο ζήτημα των ενισχύσεων των 15.000 ευρώ, η Υπουργός διευκρίνισε ότι στο σκεπτικό της απόφασης της Κομισιόν αναφέρεται ότι οι ενισχύσεις αυτές πρέπει να εντάσσονται στο πλαίσιο αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης.
Μέτρα όπως οι ρυθμίσεις των δανείων, η επιστροφή του ΦΠΑ και Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης αποσκοπούν ακριβώς σε αυτό το πλαίσιο για την εισοδηματική ενίσχυση του αγροτικού τομέα. «Ήδη, έχουν δρομολογηθεί δαπάνες συνολικού ύψους 480 εκατομμυρίων ευρώ, εξαιρουμένων των ρυθμίσεων για τα δάνεια, όπου εκεί το ύψος της παρέμβασης μας θα εξαρτηθεί από το πόσοι αγρότες θα κάνουν χρήση των ρυθμίσεων» ανέφερε η κ. Μπατζελή. Αναφορικά με την Ενιαία Ενίσχυση, η Υπουργός επανέλαβε ότι στα τέλη Φεβρουαρίου θα έχουν καταβληθεί στους δικαιούχους μετά τον Κοινοτικό έλεγχο.
Όσο για τις προκαταβολές και τους ισχυρισμούς ότι υπήρξαν υπέρογκες παρακρατήσεις από την ΑΤΕ και τις Ε.Α.Σ, διευκρινίστηκε ότι από το 1,14 δισ. ευρώ που καταβλήθηκε τον Δεκέμβριο, παρακρατήθηκαν συνολικά 93 εκατ. ευρώ (68 εκατ. από την ΑΤΕ, 25 εκατ. από τις Ενώσεις) κάτι που αναλογεί στο 8,15% του συνολικού ποσού. «Οι υπεύθυνοι για την κατάσταση σχετικά με τις Κοινοτικές επιδοτήσεις θα πρέπει να αναζητηθούν στην προηγούμενη πολιτική ηγεσία και τις επί 5,5 χρόνια ανεύθυνες, έναντι του αγροτικού κόσμου, μεθοδεύσεις της» σημείωσε η κ. Μπατζελή δίνοντας έμφαση στην απώλεια της αξιοπιστίας της χώρας μας έναντι της Ε.Ε. Σχετικά με το αίτημα της στήριξης της διαφοράς εμπορική τιμή/κόστος παραγωγής, η Υπουργός τόνισε ότι το ζήτημα θα τεθεί στο πλαίσιο του Κοινωνικού Διαλόγου στις 25 και 26 Ιανουαρίου στο Ζάππειο Μέγαρο, τόνισε ωστόσο ότι με τις σημερινές συνθήκες, τις δομές και την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά, η όποια παρέμβαση από πλευράς Πολιτείας θα ήταν προς όφελος των καρτέλ με την έμμεση στήριξη των εμπορικών τιμών και όχι των παραγωγών. Στο θέμα αυτό παρενέβη ο Υφυπουργός, κ. Καρχιμάκης, δηλώνοντας:
«Η ασυδοσία της προηγούμενης κυβέρνησης μας έφερε στο σημείο μηδέν.
Μικρά και μεγάλα καρτέλ λυμαίνονται τους κόπους και συρρικνώνουν το εισόδημα των Αγροτών.
Ως Πολιτική Ηγεσία, είμαστε αποφασισμένοι να συγκρουστούμε μετωπικά με όλους εκείνους που εκμεταλλεύονται τον Αγρότη και λειτουργούν ασύστολα εις βάρος του Έλληνα καταναλωτή»

Δεν υπάρχουν σχόλια: