Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2010

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Απάντηση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στην ανακοίνωση του τομεάρχη πολιτικής ευθύνης προστασίας του πολίτη της Νέας Δημοκρατίας ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ Αθήνα, 13 Ιανουαρίου 2010 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Με αφορμή την συμπλήρωση 100 ημερών της νέας κυβέρνησης και παρά την αποφασιστικότητα που επιδεικνύουμε απέναντι σε χρονίζουσες παθογένειες μέσα σε ένα περιβάλλον πρωτοφανούς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, η αξιωματική αντιπολίτευση επιμένει να χαμηλώνει τον πήχη του δημοσίου διαλόγου. Θεωρώντας προφανώς ότι οι πολίτες έχουν ασθενική μνήμη και ξέχασαν το πρόσφατο παρελθόν κακοδιαχείρισης και ανευθυνότητας της διακυβέρνησης της ΝΔ αλλά και τις αλλεπάλληλες αποτυχίες αντιμετώπισης του τρομοκρατικού και εγκληματικού φαινομένου, επιτίθεται στην κυβέρνηση και στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη μέσα από έναν υποκριτικό μανδύα συναίνεσης. Η αλήθεια είναι ότι μέσα στις πρώτες 100 ημέρες, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έβαλε τα θεμέλια ενός νέου πλαισίου ασφάλειας που εδράζεται στις αρχές του κράτους δικαίου και στον έμπρακτο σεβασμό των δικαιωμάτων του πολίτη. Υπενθυμίζουμε στον υπεύθυνο τομεάρχη πολιτικής ευθύνης της Νέας Δημοκρατίας ότι σήμερα πια οι Αρχές καλούνται να υλοποιήσουν μια σύγχρονη αντεγκληματική πολιτική με νέα μέσα χαρτογράφησης της παραβατικότητας, εκσυγχρονισμό της Αστυνομίας, συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών στην πάταξη της εγκληματικότητας και με σύγχρονους θεσμούς λογοδοσίας.
Επιπλέον: Περισσότεροι από 1100 ένστολοι εργαζόμενοι επέστρεψαν από τη φύλαξη επώνυμων προσώπων ή από τα γραφεία που ήταν κρυμμένοι για χρόνια στις οργανικές τους θέσεις, ενισχύοντας το έργο της Αστυνομίας στην καθημερινότητα του πολίτη. Διασφαλίσαμε την ομαλή εμπορική, τουριστική και οικονομική δραστηριότητα των αστικών κέντρων κατά τη διάρκεια των εορτών, αφού η Αθήνα δεν κάηκε το Δεκέμβριο και οι πολίτες άσκησαν το δικαίωμά τους στην ειρηνική διαδήλωση. Ενεργοποιήσαμε τον Αστυνομικό της Γειτονιάς σε 45 συνοικίες στην Ελλάδα, πιο κοντά στον πολίτη και στις ανάγκες του, απέναντι στην εγκληματικότητα και την ανασφάλεια των αστικών περιοχών. Λειτουργούμε 21 πρότυπα Αστυνομικά Τμήματα σε περιοχές με πολυπολιτισμικές ιδιαιτερότητες. Μέσα στις επόμενες ημέρες στελεχώνονται με ειδικούς Ψυχολόγους, Κοινωνιολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς και Πολιτισμικούς Διαμεσολαβητές. Αναθέτουμε το οικονομικό και ηλεκτρονικό έγκλημα σε κεντρική αυτοτελή υπηρεσία, την Υπηρεσία Καταπολέμησης Οργανωμένου Εγκλήματος που στελεχώνεται με εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα. Δημιουργούμε το Γραφείο Αντιμετώπισης Περιστατικών Αυθαιρεσίας από τα Σώματα Ασφαλείας, ώστε να πατάσσεται η αυθαιρεσία και η κρατική βία έναντι πολιτών.
Είναι σε εξέλιξη η επεξεργασία νέου Πειθαρχικού Δικαίου για την Αστυνομία που θα δώσει τέλος στην αίσθηση συγκάλυψης και αδιαφάνειας που για χρόνια καλλιεργήθηκε. Δεν ανεχόμαστε την αυθαιρεσία και τη βία είτε προέρχεται από πολίτες είτε από ένστολους εργαζόμενους.
Τέθηκαν άμεσα σε διαθεσιμότητα αστυνομικοί οι οποίοι εμπλέκονται σε περιστατικά αυθαιρεσίας κατά πολιτών ή αμέλεια στην εκτέλεση των καθηκόντων τους. Με το νέο έτος οι αστυνομικοί φέρουν ευκρινή διακριτικά, ως δείγμα επαγγελματισμού και καλής συμπεριφοράς. Εγγυηθήκαμε την ασφάλεια στη Σύνοδο του ΟΑΣΕ.
Η επέτειος του Πολυτεχνείου τιμήθηκε ειρηνικά.
Δεν καταφύγαμε στην καταστολή, αλλά δράσαμε προληπτικά και στοχευμένα, αποτρέποντας τις οργανωμένες προσπάθειες ορισμένων να δημιουργήσουν έκτροπα. Σε ό,τι αφορά στον τομέα ευθύνης του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τη μη νόμιμη μετανάστευση και των διαδικασιών παροχής ασύλου, οι πολίτες γνωρίζουν ότι η Ελλάδα την τελευταία πενταετία μετατράπηκε σε «ξέφραγο αμπέλι»: οι μεταναστευτικές ροές αυξήθηκαν με γεωμετρική πρόοδο, ενώ η απουσία πολιτικής πυγμής σε ευρωπαϊκό επίπεδο και εθνικό επίπεδο, η γραφειοκρατική και ξεπερασμένη διαδικασία παροχής ασύλου, τα φαινόμενα απάνθρωπης μεταχείρισης σε κέντρα φιλοξενίας και αστυνομικά τμήματα, οι δεκάδες καταδίκες σε διεθνή δικαιοδοτικά όργανα και ο διεθνής διασυρμός της χώρας αντανακλούν ένα παρελθόν πολιτικής αβουλίας και ανικανότητας. Στον απολογισμό του Υπουργείου μας για τις πρώτες 100 ημέρες, σημειώνουμε επίσης ότι: Το Λιμενικό Σώμα και η Αστυνομία συνεργάζονται σε στρατηγικό επίπεδο για το συντονισμό της επιχειρησιακής μας δράσης στο θέμα της παράνομης μετανάστευσης. Έκλεισε η έξοδος των παράνομων μεταναστών προς την Ευρώπη σε Λιμάνια και Αεροδρόμια. Στείλαμε μήνυμα στα διεθνή κυκλώματα διακίνησης ανθρώπων, ότι η Ελλάδα θα πάψει να είναι ένα εύκολο διαμετακομιστικό κέντρο. Ολοκληρώθηκε το πόρισμα της ειδικής επιτροπής για τη νέα Υπηρεσία Ασύλου με τη συμμετοχή ανθρωπιστικών οργανώσεων, επιστημόνων και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, το οποίο είναι η βάση της νέας διαδικασίας παροχής ασύλου.
Με το νέο θεσμικό πλαίσιο που θα προκύψει, η Ελλάδα θα αποτελεί σημείο αναφοράς ανθρωπισμού και όχι παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Προχωρήσαμε στην απαγόρευση των απελάσεων μεταναστών δεύτερης γενιάς για τυπικούς λόγους, δηλαδή όσων παιδιών έχουν γεννηθεί, ενηλικιωθεί και μεγαλώσει στην Ελλάδα. Απελευθερώσαμε 4.000 ανθρώπινες ψυχές από τα κρατητήρια που δεν βαρύνονταν με ποινικά αδικήματα. Πάνω από 1.500 μη νόμιμοι μετανάστες επέστρεψαν στις χώρες προέλευσής τους με προγράμματα εθελούσιου επαναπατρισμού. Αποφασίσαμε την ελεύθερη κυκλοφορία των μεταναστών που είναι κάτοχοι μπλε βεβαίωσης τύπου Α’ από και προς τη χώρα καταγωγής τους για την περίοδο από 15-11-2009 μέχρι και το τέλος του 2010. Δεσμευόμαστε για μόνιμη αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου ώστε να μπορούν να επισκέπτονται ελεύθερα τις χώρες καταγωγής τους και να συμμετέχουν στην κοινωνική και θρησκευτική τους ζωή χωρίς εμπόδια. Κλείσαμε το Χώρο Παραμονής Μεταναστών της Παγανής στη Μυτιλήνη. Εκατοντάδες πολίτες απελευθερώθηκαν από ένα «κολαστήριο ψυχών» που δυσφήμιζε τη χώρα μας.
Σε συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, δημιουργείται πρότυπος χώρος στην Ουτζά Μυτιλήνης και σε άλλες περιοχές της χώρας. Με βάση τον απολογισμό μας καλούμε τον υπεύθυνο τομεάρχη της Νέας Δημοκρατίας να σταθμίσει ψύχραιμα τα πράγματα και να μας καταθέσει τις προτάσεις του, τις διαφωνίες ή τις ενστάσεις του, τις οποίες και θα ακούσουμε με προσοχή, όπως θα κάνουμε άλλωστε απέναντι σε κάθε πολιτικό φορέα επιθυμεί να συμβάλει εποικοδομητικά στη διαμόρφωση ενός νέου περιβάλλοντος ασφάλειας στη χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: