Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2010

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ

Του Δρ. Δ.ΚΟΥΝΤΟΥΡΗ
ΣΧΕΣΗ ΕΣΤΙΩΝ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ Η ΣΧΕΣΗ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΩΝ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΩΝ ΚΑΘΩΣ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΕΝΤΟΠΙΣΗΣ ΤΩΝ ΕΣΤΙΩΝ ΕΧΕΙ ΣΗΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΚΛΙΝΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ, ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗΣ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ
Σε ότι αφορά την σκλήρυνση κατά πλάκας γενικά έχει παρατηρηθεί ότι τα 2, 3 ή και περισσότερα επεισόδια πάντοτε ξεκινάνε στο ίδιο σημείο και έχουνε μάλιστα από ότι έδειξε και μια τελευταία έρευνα στο Σαν Φρανσίσκο την ίδια κεντρική αφετηρία μέσα στο νευρικό σύστημα.
Δηλαδή οι εστίες που εντοπίζονται στις πρώτες εξάρσεις της σκλήρυνσης κατά πλάκας συμφωνούν απόλυτα με την συμπτωματολογία που παρουσιάζουν.
Κατά κάποιο τρόπο θα μπορεί να πει κανένας ότι μελετώντας την πορεία μπορεί να προβλέψει τον τρόπο των εστιών καθώς επίσης και την εξέλιξη που θα έχει η αρρώστια ή πως αντιδρά στην εκάστοτε θεραπεία.
Πρόκειται για μια πάρα πολύ ενδιαφέρουσα παρατήρηση που ανοίγει περισσότερες προοπτικές για άλλη περαιτέρω έρευνα και ίσως ακόμη δυνατότητα για μια νέα θεραπευτική αγωγή. ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ ΚΑΙ ΨΩΡΙΑΣΗ Η ΣΥΝΥΠΑΡΞΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΟΤΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΑΡΚΕΤΑ ΤΑΚΤΙΚΑ ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΣΕ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΠΟΥ «ΠΛΗΤΩΝΤΑΙ» ΑΠΟ ΑΥΤΟΑΝΟΣΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ.
Η συμπτωματολογία της σκλήρυνσης κατά πλάκας είναι γνωστή, η ψωρίαση είναι και αυτή μια αυτοάνοση διαταραχή του δέρματος που προσβάλει όμως και αρθρώσεις (γεωγραφική ψωρίαση) μάτια, νύχια.
Η ψωρίαση μπορεί να προσβάλλει ολόκληρο το σώμα ή με την μορφή κόκκινων λεπιών, σε μερικές περιοχές του σώματος.
Η έκταση είναι διαφορετική κάθε φορά και βακτηριακές λοιμώξεις, πίεση του δέρματος προκαλούν επιδείνωση της.
Η θεραπεία αγγίζει αυτή της σκλήρυνσης κατά πλάκας και συνίσταται στην ανακούφιση της φλεγμονής με κορτιζόνη και επιτόπιες αλοιφές.
Η συχνότητα της ψωρίασης τα τελευταία χρόνια είναι αρκετά μεγάλη, εμφανίζεται 2 έως και 3 φορές ανά 100 ανθρώπους και η συχνότητα που εμφανίζεται με την σκλήρυνση κατά πλάκας είναι και αυτή σημαντική.

Δεν υπάρχουν σχόλια: