Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2010

Συνάντηση Μαγκριώτη - Οικονομίδη για θέματα Καλαμαριάς

Το ποσό του ενός εκατομμυρίου Ευρώ εξασφαλίστηκε με το ξεκίνημα του νέου προϋπολογισμού του 2010 για τη γρήγορη ανακατασκευή της ανατολικής εισόδου και εξόδου της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να καταστεί ασφαλής η διέλευση για ανθρώπους και αυτοκίνητα αλλά και για να αναβαθμιστεί η εικόνα της ανατολικής πλευράς της πόλης.
Αυτό ανακοίνωσε στο Δήμαρχο Καλαμαριάς Χριστόδουλο Οικονομίδη ο Υφυπουργός Υποδομών - Μεταφορών και Δικτύων, Γιάννης Μαγκριώτης, ο οποίος συνοδευόμενος από το Γενικό Γραμματέα των Δημοσίων Έργων του Υπουργείου, Γιάννη Οικονομίδη επισκέφθηκε το Δημαρχείο Καλαμαριάς, μετά από πρόσκλησή του Δημάρχου και στη συνέχεια μετέβη μαζί τους στο Φοίνικα, στο σημείο απ' όπου θα ξεκινήσουν τα έργα ανακατασκευής του οδοστρώματος και θα φθάσουν μέχρι το ύψος της Νομαρχίας.
Όπως είπε ο κ.Μαγκριώτης, το έργο αυτό εντάσσεται στη γενικότερη πολιτική της νέας κυβέρνησης που δίνει απόλυτη προτεραιότητα στην οδική ασφάλεια, ενώ σημείωσε πως το έργο θα χρηματοδοτηθεί από το Υπουργείο Υποδομών και η εποπτεία - διαχείριση θα γίνεται από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με το Δήμο Καλαμαριάς.
«Πιστεύουμε πως μέσα στους επόμενους μήνες, μπορεί και μέχρι το καλοκαίρι να έχει ολοκληρωθεί». Ήταν μια πολύ γόνιμη συνάντηση, με το Δήμαρχο τη διοίκηση αλλά τους εκπροσώπους των άλλων δημοτικών παρατάξεων, είπε για τη σημερινή επίσκεψή του στο Δήμος Καλαμαριάς ο κ. Μαγκριώτης.
Συζητήσαμε το θέμα του Μετρό αλλά κυρίως την ασφαλή ανακατασκευή των δυο υπερτοπικών οδικών αξόνων της Καλαμαριάς που είναι η Ανατολική είσοδος και έξοδος της Θεσσαλονίκης.
«Είναι ντροπή η Ανατολική είσοδος της πόλης να παρουσιάζει αυτή την εικόνα.
Να δημιουργεί προβλήματα στην ασφάλεια των αυτοκινήτων και των ανθρώπων και ειδικά των κατοίκων της περιοχής και να δείχνει την εικόνα μια πόλης προβληματικής και αφιλόξενης.
Με το ξεκίνημα του νέου προϋπολογισμού του 2010, εξασφαλίσαμε ένα εκατομμύριο Ευρώ, για την γρήγορη ανακατασκευή των δυο αυτών οδικών αξόνων, για νάναι ασφαλής η διέλευση για ανθρώπους και αυτοκίνητα αλλά και για να αναβαθμιστεί η εικόνα της ανατολικής πλευράς της πόλης.
Σχετικά με το Μετρό ο κ. Μαγκριώτης τόνισε: «πολύ γρήγορα θα φέρουμε τη διοίκηση κατασκευής του Μετρό στη Θεσσαλονίκη, παρά τις αντιδράσεις που υπάρχουν για κατανοητούς και γνωστούς λόγους, ώστε να ξεπεράσουμε όλα αυτά τα προβλήματα που προκύπτουν τώρα και στο μέλλον και συνέβαλλαν σε μεγάλες καθυστερήσεις.
Επίσης να διασφαλίσουμε τη χρηματοδότηση τόσο της πρώτης γραμμής στα όρια του Δήμου Θεσσαλονίκης όσο και των επεκτάσεων προς την Καλαμαριά και προς τη Δυτική Θεσσαλονίκη.
Ειδικότερα για την Καλαμαριά, το πρώτο που συνεργαζόμαστε με το Δήμο και τον Οργανισμό Ρυθμιστικού για να ξεπεράσουμε, είναι οι ενστάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας σχετικά με τη χωροθέτηση του σταθμού μετεπιβίβασης».
«Η προκήρυξη των βασικών μελετών για την επέκταση - γιατί μέχρι τώρα έχουν γίνει οι πρώτες μελέτες - δεν έχουν ολοκληρωθεί για να προχωρήσει η ουσιαστική δημοπράτηση του έργου.
Ζητήσαμε από την «Αττικό Μετρό» να προχωρήσει στην προκήρυξη των διαγωνισμών ώστε να προκύψει ανάδοχος για να αποφευχθούν άλλες καθυστερήσεις. Και φυσικά διασφαλίζουμε τη χρηματοδότηση της κατασκευής επέκτασης της γραμμής, γιατί μέχρι τώρα έχουμε εξασφαλίσει το 50% των πόρων.
Το χρονοδιάγραμμα της δημοπράτησης σύντομα θα είμαστε σε θέση να το δώσουμε, αφού πρώτα υπάρξει ο ανάδοχος της μελέτης».
Ερωτώμενος για το θέμα των Τεμπών ο κ.Μαγκριώτης είπε πως στόχος είναι να ανοίξει με ασφάλεια ο δρόμος πριν το Πάσχα.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο Δήμαρχος Καλαμαριάς χαρακτήρισε πολύ εποικοδομητική τη συζήτηση με τον Υφυπουργό Υποδομών - Μεταφορών και Δικτύων και εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίησή του για την απόφαση ανακατασκευής του συγκεκριμένου κομματιού του οδοστρώματος της οδού Εθνικής Αντιστάσεως.
Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ.Οικονομίδης «σήμερα διορθώνεται μια αδικία», καθώς όπως είναι γνωστό η προηγούμενη κυβέρνηση είχε ανακατασκευάσει όλη την οδό Εθνικής Αντιστάσεως, εξαιρώντας το συγκεκριμένο κομμάτι.
Η ανακατασκευή του δρόμου σύμφωνα με το Δήμαρχο Καλαμαριάς εκτός από το ότι θα βελτιώσει την εικόνα της ανατολικής εισόδου, θα συμβάλλει σημαντικά και στην αποφυγή ατυχημάτων με πεζούς, οδηγούς δικύκλων και οδηγούς αυτοκινήτων.
Στη συνάντηση συζητήθηκε επίσης και το μεγάλο έργο του Μετρό και διευκρινίστηκαν αρκετά σημεία που αφορούν στο έργο.
«Πιστεύω πως μόνο με τη συνεργασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της κεντρικής διοίκησης αυτά τα έργα των υποδομών θα μπορούμε να τα δούμε να υλοποιούνται σύντομα.
Αυτά που έπρεπε να γίνουν από πλευράς Δήμου ως πρόδρομες εργασίες έχουν γίνει άρα εκείνο που χρειάζεται είναι μια καλή συνεργασία των υπηρεσιών και των διαδικασιών», σημείωσε ο κ.Οικονομίδης.
Ερωτώμενος για το επίμαχο θέμα της οδού Πόντου ο Δήμαρχος Καλαμαριάς τόνισε: «Είναι ίσως το πιο σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει στα οικονομικά της η πόλη, από την άλλη πλευρά η οδός Πόντου θα δώσει διέξοδο και θα αποσυμφορήσει κυκλοφοριακά την υπόλοιπη Θεσσαλονίκη, γιατί συνδέει την Καλαμαριά με την Ανατολική πλευρά της πόλης.
Η δέσμευση που δόθηκε από τον Υπουργό είναι ότι θα προσπαθήσουμε να εντάξουμε τις απαλλοτριώσεις στην κατασκευή του Μετρό για να γλιτώσει η Καλαμαριά και η Αυτοδιοίκηση από μια αιμορραγία οικονομική, η οποία συντελείται τα τελευταία χρόνια. Αποτέλεσμα είναι ο Δήμος να χάνει σημαντικά χρήματα που πραγματικά δεν έχει καμία υποχρέωση να πληρώσει, καθώς η διάνοιξη της οδού Πόντου προβλέφθηκε από το Υπουργείο Δημοσίων Έργων πριν 40 χρόνια και αποτελεί ένα δρόμο υπερτοπικής σημασίας όπως είναι και η οδός Εθνικής Αντιστάσεως».
Για το θέμα της Διοικητικής μεταρρύθμισης που εξήγγειλε η κυβέρνηση ο κ.Οικονομίδης είπε ότι: «θα πρέπει η Κυβέρνηση να προχωρήσει στη διοικητική μεταρρύθμιση γιατί είναι το πιο σημαντικό που μπορεί να δώσει στην ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας και της χώρας και νομίζω πως για πρώτη φορά έχει σύμμαχο την τοπική αυτοδιοίκηση κάτι πολύ σημαντικό και κάτι που δεν έγινε με τον Καπποδίστρια.
Άν θέλουμε να πάμε σ' ένα ισχυρό δήμο πρέπει να τολμήσει η πολιτεία και η αυτοδιοίκηση να της συμπαρασταθεί».
Παρόντες στη συνάντηση ήταν οι Αντιδήμαρχοι Καλαμαριάς Δημοσθένης Σαρηγιάννης, Θεοδόσης Μπακογλίδης, Αναστασία Φακίρη, Ολυμπία Αντωνούδη και Γιάννης Αβραμίδης οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Σταύρος Ζαμπέτογλου, Γιάννης Μακαντάσης, Αγγελική Τσαπακίδου, Τάσος Αφεντουλίδης και ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Δημήτρης Λέκκας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: