Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013

Jam Jazz Club Nikolas Anadolis Solo, Magnus Öström Band

03 Οκτωβριος Πεμπτη
Ώρα: 20:30
Αίθουσα Δοκιμών ΚΟΘ, πρώην κιν/φος Παλλάς
Πληροφορίες για τον χώρο

Τιμές εισιτηρίων:
Είσοδος: 12€
Φοιτητές: 10€
Κάτοχοι κάρτας ανεργίας: 5€
Jam Jazz Club
Nikolas Anadolis Solo, Magnus Öström Band

Ελληνοσουηδική τζαζ συναστρία

Φωτογραφία: Eric de Gellis
Μια εκρηκτική Ελληνοσουηδική συμμαχία: ο Θεσσαλονικιός Νικόλας Αναδολής σ’ ένα jam jazz session, παρέα με τον διάσημο ντράμερ των E.S.T., Μagnus Öström. Οι πρωταγωνιστές της βραδιάς, μετά τις ωριαίες τους, ξεχωριστές μουσικές παραστάσεις, θα ενώσουν τις δυνάμεις τους σε μια απρόβλεπτη αυτοσχεδιαστική συνεύρεση.
Nikolas Anadolis
Η τζαζ είναι στο αίμα του. Ήταν τεσσάρων ετών, όταν ξεκίνησε να παίζει στο πιάνο παιδικά τραγουδάκια που άκουγε από τη γιαγιά του και αργότερα jazz κομμάτια (Oscar Peterson, Dave Brubeck κ.α) από τις κασέτες του μπαμπά. Ο πατέρας και ντράμερ Σωτήρης Αναδολής, τον μύησε από πολύ νωρίς, στους τζαζ και swing δρόμους. Οι αυτοσχεδιασμοί είναι ένα από τα ισχυρά του χαρτιά. Ακόμα και όταν παίζει κλασική μουσική, παραδίδεται στην έμπνευση της στιγμής. Στις συναυλίες του, εκτός από τις δικές του συνθέσεις, διασκευάζει με την προσωπική του, ξεχωριστή ματιά κι αισθητική, κομμάτια αγαπημένων του συνθετών. Από τις πιο σπουδαίες του εμπειρίες; Η βραδιά στο «Blue Note Club» της Νέας Υόρκης, τον Απρίλιο του 2010, ανοίγοντας τη συναυλία του Michel Camilo, τον οποίο θαυμάζει από πιτσιρικάς. Μία ακόμα σημαντική στιγμή, είναι η συνάντηση του με τους Luis και Francois Moutin - έπαιξαν μαζί στο Παρίσι, στο πλαίσιο του διεθνούς διαγωνισμού Martial Solal, όπου κέρδισε το πρώτο βραβείο. Γεννημένος στη Θεσσαλονίκη το 1991, ο Νικόλας Αναδολής, ολοκληρώνει τις σπουδές του, με προεδρική υποτροφία, στο Berklee College of Music της Βοστόνης το 2012. Έχει ήδη αρχίσει, να κατακτά, καλπάζοντας, την παγκόσμια σκηνή της τζαζ.
http://www.nikolasjazz.com
Magnus Öström
To 1993 ξεκίνησε μία ακόμα μουσική επανάσταση με τους E.S.T.- τον ντράμερ Magnus Öström και τον παιδικό του φίλο και πιανίστα Esbjörn Svensson, ο οποίος όμως έχασε τη ζωή του σε δυστύχημα, πριν από πέντε χρόνια. Οι Esbjörn Svensson Trio ή αλλιώς E.S.T., γράφουν τη δική τους ιστορία στην παγκόσμια τζαζ, μέσα από εξαιρετικούς (και άκρως ευπώλητους) δίσκους και αμέτρητες συναυλίες, έχοντας κάνει ήδη τρεις φορές το γύρο του κόσμου.
Με τον Esbjörn Svensson ήταν γειτονόπουλα. Το πρώτο γκρουπ που έφτιαξαν είχε το όνομα «Προσοχή στους αρχάριους». Σήμερα οι E.S.T θεωρούνται η μπάντα με τη μεγαλύτερη επιρροή στη τζαζ μουσική, τουλάχιστον για την πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα. Οι TIMES του Λονδίνου, έχουν ανακηρύξει το «Live in Hamburg», ως το «άλμπουμ της δεκαετίας». Μετά τον άδικο χαμό του φίλου του, o Öström, χρειάστηκε δύο χρόνια για να ξαναμπεί στο στούντιο, ηχογραφώντας, αυτή τη φορά, την θλίψη του, σ’ ένα μελαγχολικό άλμπουμ που ισορροπεί ανάμεσα στην τζαζ, την art-rock και την ηλεκτρονική μουσική, με ολοφάνερες τις αναφορές στις θρυλικές εποχές. Το πιο συγκινητικό θέμα, το αφιερωμένο «Ballad for E». Οι κριτικές για το «Thread of Life» ήταν σχεδόν διθυραμβικές. Το 2012, ο Öström κερδίζει το Echo Jazz βραβείο, ως ο καλύτερος ντράμερ σε διεθνές επίπεδο.
Αυτή την εποχή κυκλοφορεί το καινούργιο του άλμπουμ με τίτλο: «Αναζητώντας τον Δία», τον «κομιστή του φωτός», όπως υπογραμμίζει ο ίδιος. Μπορεί η απώλεια να είναι ακόμα ορατή σε κάποια κομμάτια, ωστόσο διαχέονται παντού η προοπτική, η δύναμη και η επόμενη μέρα. Έχοντας στο πλευρό του, από το 2010, τη νέα του μπάντα, τους εξαιρετικούς σολίστες, Ανδρέα Χουρδάκη (κιθάρα), Thobias Karlsson (μπάσο) και Daniel Karlsson (πλήκτρα), ο Öström ανοίγει καινούργιους ορίζοντες. Το τελευταίο κομμάτι του άλμπουμ, «At The End Of Eternity», είναι ένας ύμνος στην ελπίδα.
Magnus Öström Band
Magnus Öström : ντραμς
Ανδρέας Χουρδάκης : κιθάρα
Tobias Karlsson : κοντραμπάσο
Daniel Karlsson : πιάνο, πλήκτρα
www.magnusostrom.com