Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2008

Επτά φορές αναφέρεται από τους μάρτυρες ο Π. Δούκας και πέντε ο Θ. Ρουσόπουλος...

ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑΕπτά φορές αναφέρεται από τους μάρτυρες ο Π. Δούκας και πέντε ο Θ. Ρουσόπουλος, ενώ πολλοί υπουργοί και υφυπουργοί είχαν ενημερωθεί για τις παράνομες ανταλλαγές.
Γι΄ αυτό και- σύμφωνα με νομικούς κύκλους- πρέπει να κληθούν για εξηγήσεις στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής Δέκα μάρτυρες δείχνουν 7 υπουργούς και υφυπουργούς Στην Εξεταστική της Βουλής για τις «ιερές ανταλλαγές» της Μονής Βατοπεδίου ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΙΝΑ ΜΟΥΣΤΑΚΑ
Επτά υπουργούς και υφυπουργούς της κυβέρνησης φέρνουν στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τις «ιερές ανταλλαγές» της Μονής Βατοπεδίου οι καταθέσεις δέκα μαρτύρων που εξετάστηκαν από τους εισαγγελείς.
Από την ανάγνωση των «καυτών» καταθέσεων της δικογραφίας προκύπτει ότι και οι τρεις εισαγγελείς (σ.σ. οι δύο παραιτηθέντες Ηλίας Κολιούσης και Ελένη Σωτηροπούλου, αλλά και η συνάδελφός τους Ευσταθία Σπυροπούλου) που διενεργούν την έρευνα «σκόνταψαν» δέκα φορές σε πολιτικά πρόσωπα.
Για τον λόγο αυτόνόπως εκτιμούν δικαστικές πηγές- η απόφαση των εισαγγελέων να στείλουν τη δικογραφία στη Βουλή ήταν μονόδρομος, αφού εκ του νόμου έχουν την υποχρέωση αμελλητί να διαβιβάσουν τα στοιχεία στο Κοινοβούλιο, τα μέλη του οποίου έχουν την αποκλειστική αρμοδιότητα να ασχοληθούν με ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες υπουργών και υφυπουργών.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στις καταθέσεις επτά φορές «φιγουράρει» το όνομα του υφυπουργού Οικονομικών Πέτρου Δούκα και άλλες πέντε φορές κατονομάζεται από διαφορετικούς μάρτυρες ο μέχρι πρότινος υπουργός Επικρατείας Θεόδωρος Ρουσόπουλος. Τους είχαν ενημερώσει.
Επιπλέον, από τη δικογραφία προκύπτει ότι μάρτυρες- όπως έχουν καταθέσει- είχαν ενημερώσει προσωπικά ή μέσω τρίτων προσώπων για τον παράνομο χαρακτήρα των «ιερών ανταλλαγών» τον υφυπουργό Οικονομικών Αντώνη Μπέζα, τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Αλογοσκούφη, τον υπουργό Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο, τον υφυπουργό Γεωργίας Ευάγγελο Μπασιάκο, ενώ είχαν χτυπήσει και την πόρτα του υπουργείου Πολιτισμού, επί υπουργίας Γ. Βουλγαράκη.
Σύμφωνα με νομικούς, όλοι οι υπουργοί και οι υφυπουργού- έστω και εκείνοι που απλώς αναφέρονται στις επίμαχες καταθέσεις χωρίς ευθέως να συνδέονται με τυχόν αξιόποινες πράξεις ή παραλείψεις - θα πρέπει να κληθούν από την Εξεταστική Επιτροπή προκειμένου να εκθέσουν τις δικές τους απόψεις και να απαντήσουν στο ερώτημα αν εγκαίρως είχαν ενημερωθεί από τους φορείς για τον παράνομο χαρακτήρα των διεκδικήσεων της Μονής Βατοπεδίου και με βάση ποια κριτήρια προχώρησαν στις «ιερές ανταλλαγές».
Οι εισαγγελικοί λειτουργοί πάντως, μόλις πληροφορούνταν την ανάμειξη υπουργών στην ερευνώμενη υπόθεση, δεν είχαν δικαίωμα να συνεχίσουν επί της ουσίας την προανακριτική τους έρευνα για να διαπιστώσουν αν πράγματι οι αναφορές στα υπουργικά ονόματα συνδέονται με την τέλεση αξιόποινων πράξεων.
Ο νόμος περί ευθύνης υπουργών θέτει αυστηρά όρια και σαφώς ορίζει ότι το έργο των δικαστών σταματά εκεί που αρχίζουν οι αναφορές σε ονόματα πολιτικών.
Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: