Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2008

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ E-PONTOS
«4ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών, Αθήνα 2008» «φοβάμαι όλα αυτά που θα γίνουν για μένα,
χωρίς εμένα»
Όπως ανέφερα σε προηγούμενη επιστολή μου «η αιχμή του δόρατος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας (Π.Ο.Ε.) είναι η νεολαία της».
Αυτό αποκρυσταλλώνεται έμπρακτα στις δύο μεγαλύτερες εκδηλώσεις της, το Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών και στην Πανελλήνια Συνάντηση Ποντιακής Νεολαίας, και στη μαζική συμμετοχή της νεολαίας στην ετήσια πανελλαδική συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την Ποντιακή γενοκτονία».
Στο τελευταίο φεστιβάλ ποντιακών χορών που έγινε στην Αθήνα η νεολαία ήταν ξανά πρωταγωνίστρια στην σκηνή, αλλά στην πραγματικότητα απούσα και άφωνη στο βήμα.
Τους συνεπήρε όλους η μαζικότητα της συμμετοχής των νέων, όμως μίλησαν όλοι εκτός από την νεολαία.
Το συγκεκριμένο φεστιβάλ οργανώθηκε και εκτελέστηκε αποκλειστικά από τον Σ.Πο.Σ. Νότιας Ελλάδας και Nήσων.
Η απουσία εκφοράς λόγου εκ μέρους της νεολαίας δεν ήταν παράλειψη ή οργανωτικό λάθος, αλλά πολιτική απόφαση.
Αυτό προκύπτει από την επίμονη άρνηση των συγκεκριμένων ανθρώπων στο αίτημα τόσο δημοκρατικά εκλεγμένων αντιπροσώπων της νεολαίας, όσο και μελών του Δ.Σ της Π.Ο.Ε., με τη δικαιολογία ότι δεν υπήρχε χρόνος.
Η θέλησή μας να εκφραστούμε για να ακουστεί η φωνή και η άποψη της νεολαίας και ένστασή μας στις μεθοδεύσεις που ακολουθήθηκαν, δεν είναι προϊόν κάποιας ματαιοδοξίας, φιλοδοξίας ή καταναγκασμού, αλλά λογικό επόμενο του πρωταγωνιστικού ρόλου της νεολαίας στην συγκεκριμένη εκδήλωση.
Τέλος η διαμορφωθείσα εντύπωση της ύπαρξης εξωθεσμικών κέντρων λήψης αποφάσεων πέρα από τον Σ.Πο.Σ Νότιας Ελλάδας και Nήσων στην οργάνωση και στην εκτέλεση της εκδήλωσης επιβάλει έναν πρόσθετο σκεπτικισμό στην συνολική εκτίμηση του γεγονότος.
Τα αίτια της συγκεκριμένης ενέργειας θα τα αναζητήσουμε προ της δημιουργίας της συντονιστικής επιτροπής νεολαίας, όταν ορισμένοι προσπάθησαν να ποδηγετήσουν ανεπιτυχώς την νεολαία πιστεύοντας ότι οι νέοι ως άπειροι και ρομαντικοί δε θα υποψιαστούν το πολιτικό τους σχέδιο.
Προτρέχοντας έσπευσαν να δημιουργήσουν περιφερικές επιτροπές χωρίς κεντρική απόφαση της Π.Ο.Ε. θέλοντας να προκαταλάβουν καταστάσεις και να δημιουργήσουν τετελεσμένα με απώτερο σκοπό την αποσταθεροποίηση.
Η μεθόδευση όμως αυτή δεν τους βγήκε.
Οι νέοι τελικά έκριναν και με συγκαταβατικότητα αποφάσισαν.
Η νεολαία οργανώθηκε πανελλαδικά χωρίς εσωτερικές εντάσεις και έχει πλέον δείξει δείγματα γραφής.
Βέβαια υπάρχει και η άποψη ότι η νεολαία είναι καλή όταν είναι καθοδηγούμενη με αποτέλεσμα να φτάνουμε στα τελευταία γεγονότα.
Τα φαινόμενα αυτά είναι νοσηρά, αλλά πάντοτε ενυπάρχουν σε πολιτικούς οργανισμούς. Πόσο μάλλον σε μεγάλους όπως η Π.Ο.Ε., που αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες πραγματικά εθελοντικές οργανώσεις της Ελλάδας.
Μπορεί ορισμένοι νέοι να απογοητεύονται και να απαντούν με απόσυρση (αυτό είναι όπως είπαμε σε προηγούμενο άρθρο και μια αιτία της παθολογίας του πολιτικού συστήματος της Ελλάδας).
Άλλοι όμως πεισμώνουν και εντείνουν τις προσπάθειές τους.
Η απάντηση στο έλλειμμα δημοκρατίας είναι περισσότερη δημοκρατία, στη φαυλότητα η συμμετοχή.
Το ποτήρι δεν μισοάδειο, αλλά μισογεμάτο.
Η απόρριψη και ο αποκλεισμός της νεολαίας έχουν κοντά πόδια και θα εκλείψουν.
Κωτίδης ΧαράλαμποςΠρόεδρος
Συντονιστικής Επιτροπής Νεολαίας της Π.Ο.Ε. ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΙΒΩΤΟΥ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΜΝΗΜΕΙΟΥ Ο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΙΒΩΤΟΥ ΣΑΣ ΚΑΛΕΙ ΣΤΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΩΝ ΑΦΑΝΙΣΘΕΝΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ, ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 26 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΣΤΙΣ 11:00 ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ. ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΙΒΩΤΟΥ ΚΙΒΩΤΟΣ,
ΓΡΕΒΕΝΑ
ΤΚ:51030
Τηλ. 2462041038 ΕΝΩΣΗ ΠΟΝΤΙΩΝ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ ΕΤΗΣΙΟΣ ΧΟΡΟΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ Η ΕΝΩΣΗ ΠΟΝΤΙΩΝ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ ΣΑΣ ΚΑΛΕΙ ΣΤΟΝ ΕΤΗΣΙΟ ΧΟΡΟ ΤΗΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 1 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΙΘΡΙΟ. ΕΝΩΣΗ ΠΟΝΤΙΩΝ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ
Μ.ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ 58
ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
T.K. 56123
2310731796 ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΠΟΛΥΚΑΣΤΡΟΥ ΚΑΙ ΠΕΡΙΧΩΡΩΝ ''ΟΙ ΑΚΡΙΤΕΣ'' ΓΙΟΡΤΗ ΤΡΙΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΠΟΛΥΚΑΣΤΡΟΥ ΚΑΙ ΠΕΡΙΧΩΡΩΝ ''ΟΙ ΑΚΡΙΤΕΣ'' ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΕΥΖΩΝΩΝ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΟΥΝ ΚΑΙ ΣΑΣ ΚΑΛΟΥΝ ΣΤΗΝ ΓΙΟΡΤΗ ΤΡΙΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 1 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΙΣ 18:30 ΣΤΟ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΤΟΥ ΤΕΛΩΝΕΙΟΥ ΤΩΝ ΕΥΖΩΝΩΝ.
ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΘΑ ΠΡΟΣΦΕΡΘΟΥΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΕΔΕΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ. ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ. Σύλλογος Ποντίων Πολυκάστρου και Περιχώρων "Οι Ακρίτες"
Εθνικής Αμύνης 37
Τ.Κ. 61200
Πολύκαστρο Τηλ.: 2343022455 Φαξ: 2343020002 Κιν. 6937144403
info@akrites-polukastrou.net ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ ΝΤΙΣΕΛΝΤΟΡΦ ΚΑΙ ΠΕΡΙΧΩΡΩΝ "Ο ΧΕΝΙΤΕΑΣ" Ο Σύλλογος Ελλήνων Ποντίων Ντίσελντορφ και Περιχώρων "Ο Ξενιτέας" σας καλεί στην παρουσίαση του βιβλίου του Παντελή Βοσματζίδη "Όταν ο Θεός συνάντησε τους ανθρώπους".
Μια ιστορία που αναφέρεται στη ζωή του Ποντιακού Ελληνισμού από τον ιστορικό Πόντο μέχρι σήμερα και εκφράζεται με τα πρόσωπα του Γιάγκου και της Σοφίας.
Η παρουσίαση θα γίνει στο ενοριακό κέντρο του Αγ. Ανδρέα Ντίσελντορφ στις 2 Νοεμβρίου 2008 στις 4.00 μ.μ.
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ ΝΤΙΣΕΛΝΤΟΡΦ ΚΑΙ ΠΕΡΙΧΩΡΩΝ "Ο ΧΕΝΙΤΕΑΣ"
Heresbachstr. 2140223
Düsseldorf Tel:+49 211 761884
www.pontos-xeniteas.de vorstand@pontos-xeniteas.de ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ Ν. ΞΑΝΘΗΣ Ο Σύλλογος Ποντίων Ν. Ξάνθης παρουσιάζει τη θεατρική παράσταση "Σα κρύα τη λουτρού" το Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2008 στις 7.00 μ.μ. στη Στέγη Γραμμάτων & Καλών Τεχνών, στο Δημοτικό Θέατρο.
Σύλλογος Ποντίων Ν. Ξάνθης
Πάροδος Θερμοπυλών 8
Τ.Κ. 67100
ΞάνθηΤηλ. 2541072817 Ξεχωριστή παρουσία των Πολιτιστικών Συλλόγων Μαυροδενδρίου και Ποντοκώμης στο 4ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών Ξεχωριστή ήταν παρουσία των Πολιτιστικών Συλλόγων Μαυροδενδρίου και Ποντοκώμης στο 4ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στο στάδιο του Ταε Κβο Ντο στο Φάληρο, που διοργάνωσε η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος.
Φεστιβάλ στο οποίο πάνω από χίλιοι πεντακόσιοι χορευτές από όλη την Ελλάδα έδωσαν δυναμικό παρόν, σκορπώντας νότες αισιοδοξίας για το μέλλον, και την προοπτική του Ποντιακού Ελληνισμού.
Και όπως λέει μία ρήση του Πόντου ας καταλάβουμε λοιπόν όλοι εμείς που ασχολούμαστε και αφιερώνουμε δημιουργικά το χρόνο μας στον Ποντιακό χώρο, ότι πλέον δεν χωρούν μίζερες λογικές και αντιλήψεις, δεν χωρούν προσωπικές φιλοδοξίες και στρατηγικές σε βάρος της Ιστορίας μας.
Το παρελθόν μας είναι γεμάτο από αυτές, αναδεικνύοντας έτσι την αρνητική πλευρά του οργανωμένου ποντιακού χώρου, βεβηλώνοντας την ιερή μνήμη των προγόνων μας.
Οφείλουμε λοιπόν όλοι εμείς να αποβάλουμε ότι αμαυρώνει την ιστορία και την πολιτιστική μας κληρονομιά, για να μπορέσουμε σιγά – σιγά να αναθεωρήσουμε όλα αυτά που έχουμε κάνει μέχρι σήμερα και να επαναπροσδιορίσουμε τους σκοπούς και τους στόχους που πρέπει να θέσουμε στον οργανωμένο ποντιακό χώρο, διαμορφώνοντας ένα ισχυρό διεκδικητικό πλαίσιο που θα δώσει λύσεις στα ζητήματα που απασχολούν και ταλανίζουν τον Ποντιακό Ελληνισμό δεκαετίες τώρα, ζητήματα που έχουν να κάνουν, με την Αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, την Αποκατάσταση των Νεοπροσφύγων, την εισαγωγή της ιστορίας του Ποντιακού Ελληνισμού σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, κ.ά.Αφήνοντας στο περιθώριο το <> και δίνοντας έμφαση και αξία στο <> όπως έπραξαν οι χορευτές και οι χορεύτριες εκπροσωπώντας τους Συλλόγους τους που ταξίδεψαν από όλη την Ελλάδα για να στείλουν όπως αυτοί ξέρουν με μοναδικό τρόπο, πιασμένοι χέρι - χέρι όλοι μαζί σαν μία γροθιά, το μήνυμα της ενότητας του Ποντιακού Ελληνισμού που θα αποτελεί παρακαταθήκη για τις επόμενες γενεές.
Χρέος μας είναι να μην αφήσουμε να χαθεί για ακόμη μία φορά η ευκαιρία που μας δόθηκε σε αυτό το φεστιβάλ.
Σε ένα φεστιβάλ που αναδείχθηκε η ανάγκη της ενότητας του Ποντιακού Ελληνισμού, και είμαστε περήφανοι και εμείς ως πρεσβευτές των δημοτικών διαμερισμάτων Μαυροδενδρίου & Ποντοκώμης του Δήμου Δ. Υψηλάντη, δίνοντας έτσι το στίγμα της δημιουργικής ενασχόλησης με τα κοινά.
Καθημερινά δίνουμε τον δικό μας αγώνα για ένα καλύτερο αύριο, αλλά και μια υπόσχεση ότι θα δικαιώσουμε την ιερή μνήμη των Προγόνων μας.
Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον Δήμο Δ. Υψηλάντη, ιδιαίτερα όμως όλους όσους με την παρουσία τους εκπροσωπώντας τους Πολιτιστικούς Συλλόγους έδωσαν όπως αυτοί ξέρουν το στίγμα της προσφοράς που διέπει στους συλλόγους μας.
ΤΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΟΚΩΜΗΣ
ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΑΥΡΟΔΕΝΔΡΙΟΥ Ειδική προβολή της βιντεοταινίας «Σελίδες από την ιστορία των Ελλήνων της Μαύρης Θάλασσας» Ειδική προβολή της βιντεοταινίας «Σελίδες από την ιστορία των Ελλήνων της Μαύρης Θάλασσας», του σκηνοθέτη Χριστόφορου Τριανταφυλλίδη, ελληνικής καταγωγής από τη Μόσχα, πραγματοποίησε ο Μορφωτικός Σύλλογος Ποντίων «Αλέξιος Κομνηνός» σε συνεργασία με τον σύλλογο παλιννοστούντων γυναικών «Οι επίγονοι», στις 24 Σεπτέμβρη 2008 ημέρα Τετάρτη στην αίθουσα του συλλόγου.
Ο σκηνοθέτης έκανε και άλλες ταινίες όπως:
Ο μαέστρος Οδυσσέας Δημητριάδης και ο πρώτος δήμαρχος της Μόσχας Γαβριήλ Ποπωβ, οι οποίες θα προβληθούν σε κάποια άλλη εκδήλωση.
Ο σύλλογος ήταν κατάμεστος και οι θεατές, Πόντιοι και φίλοι έφυγαν με τις καλύτερες εντυπώσεις τόσο για το έργο όσο και για την πρωτοβουλία των συλλόγων να τους δείξει ιστορικά θέματα.
Στον ίδιο χώρο θα φιλοξενήσει ο σύλλογος αντιπροσωπεία από τους δήμους Βιζύης και Φίλυος της Τουρκίας, στα πλαίσια της αδελφοποίησης των παραπάνω Δήμων από τον Δήμο Τυχερού του Έβρου.
Θα προσφερθούν παραδοσιακά εδέσματα, θα εκτεθούν παραδοσιακές φορεσιές και θα χορέψουν όλοι μαζί ποντιακούς χορούς μιας και ζητήθηκε από τους ίδιους, γιατί οι αντιπρόσωποι του Φίλυος είναι ποντιακής καταγωγής.
Πηγή: Εφημερίδα "Ο Χρόνος", 24-10-2008 ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΑΡΓΟΝΑΥΤΑΙ - ΚΟΜΝΗΝΟΙ Το Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2008 θα γίνει απογευματινή εκδρομή στη Χαλκίδα και το Κάστρο της.
Στη συνέχεια θα έχουμε ένα βραδινό γλεντάκι σε ταβέρνα της περιοχής με το λυράρη μας.
Αναχώρηση στις 13:30 μ.μ. από τα γραφεία του Συλλόγου μας.
Τιμή κατ' άτομο 10 Ευρώ.
Δηλώσεις συμμετοχής στη γραμματεία.
Σύλλογος Ποντίων Αργοναύται – Κομνηνοί
Δαβάκη 10
Τ.Κ. 17672
Καλλιθέα
Τηλ. 2109569518 Fax 2109573994

Δεν υπάρχουν σχόλια: