Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2008

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ 43α ΔΗΜΗΤΡΙΑ«Παράξενο δεν είναι;» της Μαρίας Παπαγιάννη Αριστοτέλειον / Είδος Εκδήλωσης: Δημήτρια στα σχολεία Από 26/10/2008, Ώρα: 11.30 Είσοδος με προσκλήσεις. Υπόλοιπες μέρες με εισιτήριο. τηλ. 2310262051 Θεατρική παράσταση «Παράξενο δεν είναι;» της Μαρίας Παπαγιάννη από τη Νεανική Σκηνή του Νέου Θεάτρου Θεσσαλονίκης σε μουσική Θάνου Μικρούτσικου Στίχοι: Γιάννης Ρίτσος, Ναζίμ Χικμέτ, Νίκος Καββαδίας, Μελίνα Καρακώστα, Μαρία Παπαγιάννη Σκηνοθεσία: Κυριάκος Αργυρόπουλος Μουσική: Θάνος Μικρούτσικος Σκηνικά - κοστούμια: SvilaVelichkova Μουσική διδασκαλία: Άκης Γεροντάκης Φωτισμοί: Lime Light Εικαστικές κατασκευές: «SotiArt» Γιάννης Καραούλης, Βασιλική Τζάμου, Γιώργος Επιτροπίδης, Βιβή Παντελίδου, Δαμιανός Νικολαΐδης, Λίνα Καλπαζίδου, Αμάντα Καταρτζή «Η ουσία της τέχνης για όλους μας κι όχι μόνο για τα παιδιά δεν αφορά μια στιγμή αλλά διεργασία μέσα στο χρόνο.
Το κάθε παιδί έχει διαφορετική ωριμότητα κι άλλα ενδιαφέροντα.
Αυτό που μ΄ ενδιαφέρει είναι να διασκεδάσει μ΄ ένα θέαμα που θα του ανοίξει ορίζοντες, θα δώσει απαντήσεις σε κάποιες ανησυχίες του ή θα το προβληματίσει για κάτι άλλο.
Έχω εμπιστοσύνη στη φαντασιακή δύναμη των παιδιών.
Ένα κουμπί γίνεται πολύτιμο διαμάντι, μια κορδέλα ανεμόσκαλα στα αστέρια.
Αυτό συμβαίνει και με τα παραδοσιακά παραμύθια όλων των πολιτισμών» σημειώνει ο Θάνος Μικρούτσικος. Ο τίτλος του έργου είναι από ένα ποίημα του Ρίτσου που έχει τίτλο «Πάλι η Μικρή Ελένη». «Γιατί μετά από πολύ σκέψη αποφασίσαμε να το ονομάσουμε έτσι;
Γιατί σ΄ όλες μας τις κουβέντες αναζητώντας το κουκούτσι της ιστορίας σκαλώναμε σ΄ αυτή την ερώτηση ‘‘Παράξενο δεν είναι;''» σημειώνει η Μαρία Παπαγιάννη. Πως στον ύπνο των παιδιών τα όνειρα παντρεύονται με τους εφιάλτες; Πως στα όνειρά μας είμαστε άλλοτε υπερήρωες κι άλλοτε αδύναμοι; Πως τα παιδιά έχουν ανάγκη τον φανταστικό κόσμο για να εξηγήσουν την καθημερινότητά τους; Πως μέσα στους τερατώδεις σύγχρονους ρυθμούς έχουμε ξεχάσει τα μικρά θαύματα της καθημερινότητας και φτάνει πάλι μια στιγμή που αναθεωρούμε τα πάντα και καταλαβαίνουμε τη δύναμη των πιο απλών πραγμάτων, να, όπως μια ζεστή αγκαλιά. «Παράξενο δεν είναι;»
Ένα έργο για παιδιά όπου η φαντασία αγκαλιάζει το όνειρο, όπου οι μνήμες ξυπνούν πολύτιμες σκέψεις.
Ένα έργο για παιδιά αλλά και για μας και τους φίλους μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: