Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2008

Τρίτη στην Ευρώπη σε υπερβάσεις του ορίου συναγερμού

ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑ
711 πρόωροι θάνατοι από το όζον κάθε χρόνο Αύξηση της θνησιμότητας εξαιτίας του φονικού ρύπου διαπιστώνουν ευρωπαϊκές έρευνες ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΧΑΡΗΣ ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ
Τρίτη ανάμεσα σε 34 ευρωπαϊκές χώρες έρχεται η Ελλάδα στις υπερβάσεις του ορίου συναγερμού όζοντος, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Ευρωπαϊκού Γραφείου Περιβάλλοντος.
Οι υπερβάσεις - όταν, δηλαδή, οι συγκεντρώσεις του όζοντος ξεπερνούν τα 240 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα - συντελούν στην αύξηση του συνολικού ποσοστού θνησιμότητας έως και 6,7%.
Σύμφωνα με τη μελέτη Clean Αir for Εurope- Cost Βenefit Αnalysis, το 2000 σημειώθηκαν 711 πρόωροι θάνατοι εξαιτίας των αυξημένων τιμών όζοντος.
Όπως επισημαίνεται στο ερευνητικό πρόγραμμα Αphea2, για κάθε 10 μικρογραμμάρια όζοντος το συνολικό ποσοστό θνησιμότητας αυξάνει κατά 0,33%.
«Οι κύριες επιπτώσεις εντοπίζονται στους ανθρώπους με αναπνευστικά προβλήματα, για τους οποίους αύξηση 10 μικρογραμμαρίων στις τιμές όζοντος συνεπάγεται και αύξηση του ποσοστού θνησιμότητας κατά 1,13%.
Πάντως, κοινωνικά αποδεκτός κίνδυνος θεωρείται συγκέντρωση όζοντος της τάξης των 40- 50 μικρογραμμαρίων», επισημαίνει στα «ΝΕΑ» η κ. Κλέα Κατσουγιάννη, καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή και συντονίστρια του πανευρωπαϊκού προγράμματος Αphea για τις επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην υγεία.
Έτσι, υπολογίζεται ότι κατά τις ημέρες που παρατηρούνται υπερβάσεις των 240 μικρογραμμαρίων, η αύξηση θνησιμότητας φθάνει το 6,35%6,68%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΕΧΩΔΕ, το 2007 σημειώθηκαν 19 ώρες υπέρβασης των ορίων συναγερμού κατά τη διάρκεια 6 ημερών με άπνοια και υψηλές θερμοκρασίες
Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: