Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2008

Η ΖΩΗ ΣΤΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Η απόκοσμη ομορφιά του Αγίου Όρους και μια βιωματική παρουσίαση της ζωής των μοναχών της αγιορείτικης Πολιτείας θα εκτίθενται από την ερχόμενη Δευτέρα στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, μέσα από μία συλλογή πενήντα πινάκων ζωγραφικής του διεθνούς φήμης αρχιτέκτονα και ζωγράφου, καθηγητή Ευθύμη Βαρλάμη. Η έκθεση με θέμα «Το Άγιο Όρος έξω από το Άγιο Όρος» είναι μία πρωτοβουλία της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης και του Μητροπολίτη Άνθιμου, ενώ έχει ενταχθεί στις εκδηλώσεις των φετινών Δημητρίων του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Τα έργα της συλλογής παρουσιάστηκαν σήμερα στους δημοσιογράφους, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, στην οποία ο καλλιτέχνης δεν μπόρεσε να παραστεί, λόγω προβλήματος υγείας που αντιμετωπίζει. «Η προσέγγιση του Αγίου Όρους από τον Βαρλάμη επιχειρείται με πολύ σεβασμό στην ιερότητα του χώρου, αναδεικνύοντας την πνευματικότητά του», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Άνθιμος, στον οποίο ο καλλιτέχνης επεφύλαξε και μία έκπληξη, καθώς στο κέντρο ενός από τους πίνακες της συλλογής, όπου απεικονίζεται χορωδία μοναχών, είναι ζωγραφισμένη η μορφή του μητροπολίτη. Ο μητροπολίτης διευκρίνισε- για την αποφυγή συνειρμών, όπως είπε, σε σχέση με το ζήτημα της Μονής Βατοπεδίου- ότι «η προεργασία για την πραγματοποίηση της έκθεσης ξεκίνησε πριν από περίπου ένα χρόνο, πολύ πριν αναδειχθεί το ζήτημα». Την ικανοποίησή του για την ένταξη της έκθεσης στο πρόγραμμα των Δημητρίων εξέφρασε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, ενώ ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης, προέτρεψε τους διοργανωτές για τη μεταφορά της έκθεσης στη Μόσχα, τις Βρυξέλλες και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις. Η σκηνοθεσία και παρουσίαση των έργων, στις ειδικά διαμορφωμένες αίθουσες του Βυζαντινού Μουσείου, είναι αποτέλεσμα διεθνούς συνεργασίας με τη συμβολή ειδικών θεολόγων και αρχιτεκτόνων, ενώ η οργάνωση έγινε από το Πειραματικό Εργαστήρι Βεργίνας και το Μουσείο Τέχνης της Αυστρίας. Τα εγκαίνια της έκθεσης, που θα διαρκέσει μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου, θα τελέσει το απόγευμα της Δευτέρας ο υφυπουργός Πολιτισμού Γιάννης Ιωαννίδης.
Με αφορμή την έκθεση, θα πραγματοποιηθεί στις 14 Νοεμβρίου, σε αίθουσα της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης, εκδήλωση με θέμα «Άγιον Όρος και Θεσμοί» και με εισηγητή τον πρώην πρωτεπιστάτη του Αγίου Όρους, Παύλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: