Η παράσταση πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη της πόλης της Κολωνίας και του Ινστιτούτου Γκαίτε της Θεσσαλονίκης.
Η δημιουργία του έργου ήταν αποτέλεσμα μιας μακρόχρονης διαδικασίας.
Προηγήθηκε μια σειρά συνεντεύξεων που πήρε ο σκηνοθέτης Κώστας Παπακωστόπουλος από οικονομικούς μετανάστες της πρώτης και δεύτερης γενιάς (Έλληνες, Ιταλούς, Τούρκους), σε συνεργασία με επιστήμονες του τμήματος Εθνολογίας του Πανεπιστημίου της Κολωνίας.
Στις συνεντεύξεις αυτές οι μετανάστες περιγράφουν τις εμπειρίες τους, τα όνειρά τους, τις προκαταλήψεις τους, αλλά και τις απογοητεύσεις τους στη νέα χώρα.
Στη βάση αυτών των «Oral histories» και υλικού από διαφορετικές πηγές ο σκηνοθέτης δημιούργησε το έργο ο «Χορός των Εμιγκρέδων».
Το έργο είναι ένα κολάζ από συνεντεύξεις, μαρτυρίες, ντοκουμέντα και ποιητικά κείμενα, ενώ η σκηνοθεσία αναδεικνύει την ιστορία του ατόμου που ξεπροβάλλει μέσα από το συλλογικό εγώ του χορού των Εμιγκρέδων σαν από χορό μιας τραγωδίας.
Το σκηνικό μάς μεταφέρει σε έναν αρχιτεκτονικά μεταμοντέρνο χώρο που θυμίζει Μουσείο. Ένα Μουσείο Μετανάστευσης, μια ιδέα που τα τελευταία χρόνια κερδίζει όλο και πιο πολλούς οπαδούς στη Γερμανία.
Μια κατασκευή με αυθεντικές βαλίτσες του ‘60 διακοσμούν το πίσω τμήμα του Μουσείου.
Στα εγκαίνια του νέου Μουσείου οι καλεσμένοι -πρώην μετανάστες- θα ταξιδεύσουν στο παρελθόν, όταν ακόμα γεμάτοι προσδοκίες στέκονταν με μια βαλίτσα στο σταθμό του Μονάχου και της Κολωνίας.
Η σκηνοθεσία, πέρα από την επιθυμία για μια αρμονική πολυπολιτισμική κοινωνία, επιζητεί να ρίξει ένα αποστασιοποιημένο βλέμμα στη ζωή και τη σκέψη αυτών των ανθρώπων.
Άλλοτε με χιούμορ πικρό και άλλοτε με γλώσσα σκληρή, το έργο αποκαλύπτει τι σκέπτονται οι μετανάστες για τους Γερμανούς και τι βιώνουν μαζί τους καθώς και αντίστροφα, χτίζοντας ο καθένας το δικό του κόσμο.
Το έργο, που ήταν μια συμπαραγωγή του Ελληνογερμανικού Θεάτρου Κολωνίας με το Κρατικό Θέατρο του Άαχεν και το Θέατρο Στούντιομπινε της Κολωνίας, υποστηρίχθηκε από το Ίδρυμα Πολιτισμού της Ρηνανίας-Βεστφαλίας, την πόλη της Κολωνίας, το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας και το Υπουργείο Πολιτισμού της Ελλάδας.
Η πρεμιέρα έγινε στις 27 Οκτωβρίου του 2006 στο Κρατικό Θέατρο του Άαχεν.
«Ο Χορός των Εμιγκρέδων» επελέγη από τους κριτικούς της Κολωνίας ανάμεσα στις οκτώ καλύτερες παραστάσεις της πόλης και προτάθηκε για το Βραβείο Θεάτρου της Κολωνίας 2006.
Για περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα: www.dgt-koeln.de
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου