Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2008

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ 43α ΔΗΜΗΤΡΙΑΟ χορός των εμιγκρέδων Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών / Είδος Εκδήλωσης: Θέατρο 31/10/2008, Ώρα: 21.00 Είσοδος με προσκλήσεις Σκηνοθεσία: Κώστας Παπακωστόπουλος Σκηνικά, Κοστούμια: Τσέτσο Ντινέκοφ Μουσική: Χέρμπερτ Μίτσκε Τους ρόλους των μεταναστών ενσαρκώνουν οι Τόνια Αδριανάκη, Νάντια Σούκουπ, Βασίλης Ναλμπάντης, Τουνς Ντενιτσέρ και Τομάσο Τεσσιτόρι, ενώ τους ρόλους των Γερμανών οι Στέφαν Κλάινερτ και Τόμας Φράνκε. Η πολύ επιτυχημένη παράσταση του έργου «Ο Χορός των Εμιγκρέδων» του Κώστα Παπακωστόπουλου, που ανέβηκε το 2006 στην Κολωνία και παίζεται μέχρι τώρα στη Γερμανία, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα στο πλαίσιο του Φεστιβάλ «Δημήτρια 2008» της Θεσσαλονίκης, με αφορμή την συμπλήρωση είκοσι χρόνων από την αδελφοποίηση των πόλεων της Θεσσαλονίκης και της Κολωνίας.
Η παράσταση πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη της πόλης της Κολωνίας και του Ινστιτούτου Γκαίτε της Θεσσαλονίκης. Η δημιουργία του έργου ήταν αποτέλεσμα μιας μακρόχρονης διαδικασίας.
Προηγήθηκε μια σειρά συνεντεύξεων που πήρε ο σκηνοθέτης Κώστας Παπακωστόπουλος από οικονομικούς μετανάστες της πρώτης και δεύτερης γενιάς (Έλληνες, Ιταλούς, Τούρκους), σε συνεργασία με επιστήμονες του τμήματος Εθνολογίας του Πανεπιστημίου της Κολωνίας.
Στις συνεντεύξεις αυτές οι μετανάστες περιγράφουν τις εμπειρίες τους, τα όνειρά τους, τις προκαταλήψεις τους, αλλά και τις απογοητεύσεις τους στη νέα χώρα.
Στη βάση αυτών των «Oral histories» και υλικού από διαφορετικές πηγές ο σκηνοθέτης δημιούργησε το έργο ο «Χορός των Εμιγκρέδων».
Το έργο είναι ένα κολάζ από συνεντεύξεις, μαρτυρίες, ντοκουμέντα και ποιητικά κείμενα, ενώ η σκηνοθεσία αναδεικνύει την ιστορία του ατόμου που ξεπροβάλλει μέσα από το συλλογικό εγώ του χορού των Εμιγκρέδων σαν από χορό μιας τραγωδίας. Το σκηνικό μάς μεταφέρει σε έναν αρχιτεκτονικά μεταμοντέρνο χώρο που θυμίζει Μουσείο. Ένα Μουσείο Μετανάστευσης, μια ιδέα που τα τελευταία χρόνια κερδίζει όλο και πιο πολλούς οπαδούς στη Γερμανία.
Μια κατασκευή με αυθεντικές βαλίτσες του ‘60 διακοσμούν το πίσω τμήμα του Μουσείου.
Στα εγκαίνια του νέου Μουσείου οι καλεσμένοι -πρώην μετανάστες- θα ταξιδεύσουν στο παρελθόν, όταν ακόμα γεμάτοι προσδοκίες στέκονταν με μια βαλίτσα στο σταθμό του Μονάχου και της Κολωνίας.
Η σκηνοθεσία, πέρα από την επιθυμία για μια αρμονική πολυπολιτισμική κοινωνία, επιζητεί να ρίξει ένα αποστασιοποιημένο βλέμμα στη ζωή και τη σκέψη αυτών των ανθρώπων.
Άλλοτε με χιούμορ πικρό και άλλοτε με γλώσσα σκληρή, το έργο αποκαλύπτει τι σκέπτονται οι μετανάστες για τους Γερμανούς και τι βιώνουν μαζί τους καθώς και αντίστροφα, χτίζοντας ο καθένας το δικό του κόσμο. Το έργο, που ήταν μια συμπαραγωγή του Ελληνογερμανικού Θεάτρου Κολωνίας με το Κρατικό Θέατρο του Άαχεν και το Θέατρο Στούντιομπινε της Κολωνίας, υποστηρίχθηκε από το Ίδρυμα Πολιτισμού της Ρηνανίας-Βεστφαλίας, την πόλη της Κολωνίας, το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας και το Υπουργείο Πολιτισμού της Ελλάδας.
Η πρεμιέρα έγινε στις 27 Οκτωβρίου του 2006 στο Κρατικό Θέατρο του Άαχεν. «Ο Χορός των Εμιγκρέδων» επελέγη από τους κριτικούς της Κολωνίας ανάμεσα στις οκτώ καλύτερες παραστάσεις της πόλης και προτάθηκε για το Βραβείο Θεάτρου της Κολωνίας 2006. Για περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα: www.dgt-koeln.de

Δεν υπάρχουν σχόλια: