Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2009

«Προσωπογραφίες Εκπαιδευτικών και Ευεργετών των Σχολείων της Θεσσαλονίκης»

Πρωσοπογραφίες Εκπαιδευτικών - 16/10/2009 έως 17/10/2009 Ώρα: 19.30
Χώρος Εκδήλωσης: Κ.Ι.Θ. Είδος Εκδήλωσης: Λόγος Λεωφορεία: 3,39
«Προσωπογραφίες Εκπαιδευτικών και Ευεργετών των Σχολείων της Θεσσαλονίκης»Επιστημονικό συνέδριο. Υπό την αιγίδα του Τμήματος Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής (Τομέας Παιδαγωγικής) του ΑΠΘ Καταξιωμένοι ερευνητές τόσο από την πανεπιστημιακή κοινότητα όσο και από το χώρο της εκπαίδευσης γενικότερα θα αναπτύξουν τις μελέτες τους για εκπαιδευτικούς της Θεσσαλονίκης με σημαντική προσφορά και για ανθρώπους που με την οικονομική τους αρωγή συνέβαλαν στη βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας της παιδευτικής διαδικασίας, ιδιαίτερα στα δύσκολα και καθοριστικά χρόνια του 19ου και του 20ού αιώνα.
Η αγωγή των νέων, όπως αυτή επιτυγχάνεται μέσω της συστηματικής και οργανωμένης εκπαίδευσης, με κύριο εκφραστή της την εκπαιδευτική κοινότητα, ουσιαστικά καθορίζει το πολιτισμό, την κουλτούρα, τη στάση ζωής, τη νοοτροπία, τον ψυχισμό, την πρόοδο του ανθρώπου και της κοινωνίας.
Στη μάλλον αδιαμφισβήτητη αυτή παραδοχή, κάθε πρωτοβουλία που αποσκοπεί στη μελέτη της ζωής, του έργου, της δράσης και γενικότερα της αποτίμησης και αναγνώρισης της συνολικής συμβολής ανθρώπων που προήγαγαν την παίδευση των νέων αξιολογείται ως αναγκαία τόσο επιστημονικά όσο και από τη διάσταση του ηθικού χρέους.
Ο ρόλος και η παρουσία των εκπαιδευτικών στην πολιτισμική εξόρμηση του Ελληνισμού κατά το 19ο αιώνα είναι αδιαμφισβήτητη και πολυδιάστατη. Συνδέεται άμεσα με το ποσοτικό και ποιοτικό άλμα στην εξάπλωση της εκπαίδευσης που πραγματοποιείται κατά την περίοδο αυτή σε ολόκληρη τη Μακεδονία και στον ευρύτερο Βαλκανικό χώρο.
Στη Θεσσαλονίκη του πολυτάραχου 20ου αιώνα η προσφορά συνεχίζεται, αφού πολλοί είναι οι εκπαιδευτικοί που εργαζόμενοι υπό δυσμενείς συνθήκες, με αυταπάρνηση, ανιδιοτέλεια, μεράκι και ενθουσιασμό συνεισέφεραν στην πολιτισμική άνθιση του τόπου και οι ευεργέτες που δαπανώντας σημαντικά ποσά από την προσωπική τους περιουσία δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για τη βελτίωση της παρεχόμενης παιδείας. Υπό την προεδρία του Αντιδημάρχου Πολιτισμού και Νεολαίας Βασίλη Γάκη η Οργανωτική Επιτροπή αποτελείται από τους Σ. Ζιώγου-Καραστεργίου, Καθηγήτρια Παιδαγωγικής ΑΠΘ, Χρ. Τζήκα, Επ. Καθηγητή ΑΠΘ, Αντ. Σατραζάνη, δρ Φιλοσοφίας, Προϊστάμενο ΚΙΘ, Δ. Κοσμά, Εκπαιδευτικό, Π. Μπέσπαρη, Εκπαιδευτικό-Διευθυντή, Φρ. Φαντίδου, Εκπαιδευτικό, Ελ. Τζούτζια, Εκπαιδευτικό, Δ. Κυρίτση, δρ Φιλοσοφίας, Υπάλληλο ΚΙΘ και Β. Φούκα, δρ Φιλοσοφίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: