Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2009

Χριστιανική Μακεδονία Θεσσαλονίκη - Αρχαία Σαρδίκη, Σημερινή Σόφια

Χριστιανική Μακεδονία Θεσσαλονίκη - Αρχαία Σαρδίκη, Σημερινή Σόφια - 16/10/2009 έως 18/10/2009 Ώρα: 20.30
Χώρος Εκδήλωσης: Εκκλησιαστική Ακαδημία Είδος Εκδήλωσης: Λόγος Λεωφορεία: 11,58Επιστημονικό Συμπόσιο «Χριστιανική Μακεδονία»
«Πνευματικές σχέσεις Θεσσαλονίκης με την Αρχαία Σαρδική (σημερινή Σόφια)» Σε συνεργασία με το Καρίπειον Ίδρυμα Εθνικού και Θρησκευτικού Προβληματισμού
Με 20 ανακοινώσεις στο Κεντρικό Αμφιθέατρο της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης (ΑΕΑΘ) και εκθέσεις στο Καρίπειο Μέλαθρο θα εξελιχθεί το καθιερωμένο ετήσιο επιστημονικό συμπόσιο «Χριστιανική Μακεδονία».
Κατά τη διάρκεια του Συμποσίου θα εξεταστούν Α) Ιστορία - Διεθνείς Σχέσεις, Β) Εκκλησιαστική Ιστορία - Διορθόδοξες Σχέσεις, Γ) Πνευματικός βίος - Μοναχισμός - Εκδοτική Δραστηριότητα, Δ) Θέματα παιδείας και κοινωνίας. Του επιστημονικού συμποσίου θα ακολουθήσει 4ήμερη αποστολή στην Σόφια και την Παρευξείνια Βουλγαρία.Το συνέδριο θα ξεκινήσει την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου και ώρα 7 μ.μ. με πανηγυρική συνεδρία στο Κεντρικό Αμφιθέατρο της ΑΕΑΘ, όπου θα λάβουν χώρα όλες οι συνεδρίες. Θα ακολουθήσει ξενάγηση στις Εκθέσεις και δεξίωση στα δώματα του Καριπείου Μελάθρου.Στις 17 Οκτωβρίου θα γίνουν 4 ακόμα συνεδρίες, 2 το πρωί και 2 το απόγευμα, όπου οι εισηγητές θα αναπτύξουν τα αποτελέσματα των ερευνών τους.
Στις 18 Οκτωβρίου το πρωί το συνέδριο θα ολοκληρωθεί με την πανηγυρική Θεία Λειτουργία και τα συμπεράσματα και θα ακολουθήσει η αποστολή στους τόπους ερεύνης. Το Συμπόσιο θα πλαισιώνουν οι μόνιμες εκθέσεις του Καριπείου Μελάθρου: α) με σφραγίδες, εκκλησίες και πνευματικά καταστήματα της Κωνσταντινουπόλεως (ανάγλυφες αποτυπώσεις σε γρανίτη από τον Δ. Λέινα) από το έργο των Ακύλα Μήλλα - Ιόλης Μήλλα, Σφραγίδες Κωνσταντινουπόλεως (εκδ. Μνημοσύνη, αριθμ. 4, Αθήνα 1996), β) για τα αρχαιότερα ελληνικά παλαίτυπα Βιβλιοθηκών της Χερσονήσου του Αίμου και Η.Π.Α. (φωτογραφική): Πατριαρχική Βιβλιοθήκη Κωνσταντινουπόλεως, Εθνική Βιβλιοθήκη Βουδαπέστης Βελιγραδίου, Κετίγνης, Βιβλιοθήκη Ιεράς Μονής Βατοπεδίου Αγίου Όρους, Βιβλιοθήκη Ιεράς Μονής Κουτλουμουσίου Αγίου Όρους, Βιβλιοθήκη Ιεράς Μονής Πάτμου, Κεντρική Βιβλιοθήκη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ., Βιβλιοθήκη Αρχιεπισκόπου Ιακώβου Βοστώνης και Βιβλιοθήκη Αλεξάνδρου Καρίπη, γ) για τους ιστορικούς ναούς Αγίου Δημητρίου Κωνσταντινουπόλεως (φωτογραφική), και δ) για τις πολιτιστικές ελληνικές ρίζες της Πελαγονίας (φωτογραφική).
Φορείς συνεργασίας:
Αντιδημαρχία Πολιτισμού Δήμου Θεσσαλονίκης, Τομέας Κανονικού Δικαίου και Βυζαντινής Θεολογίας από του Θ΄ αιώνος & Βιβλικών Σπουδών και Πολιτιστικού Βίου της Μεσογείου του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Τομέας Εκκλησιαστικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Σόφιας σε συνεργασία με το Πατριαρχείο Σόφιας, Πρόγραμμα «Οικουμενικός Ελληνισμός»
Συντονιστές: Α. Ε. Α. Θ. - Ι. Ε. Θ. Π.
Τηλέφωνο πληροφοριών: 2310-278602 Φαξ: 2310-282180

Δεν υπάρχουν σχόλια: