ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ
Αγριόχορτα
Γαλλία - Ιταλία, 2009Ώρες προβολών: 19:00, 21:00, 23:00
Σκηνοθεσία: Αλέν Ρενέ.
Με τους: Sabine Azema, Andre Dussollier, Anne Consigny, Έγχρωμο, 104΄.
Ένα πορτοφόλι που χάθηκε και βρέθηκε, ανοίγει την πόρτα -μια χαραμάδα- για να ζήσουν ο Ζορζ και η Μαργκερίτ μια ρομαντική περιπέτεια.
ΟΛΥΜΠΙΟΝ
Εβδομάδα προβολών ελληνικών ταινιών Από την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου έως την Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου.
Το DIGITALWAVE04 στην ΑθήναΜετά την εξαιρετικά θερμή υποδοχή που είχε από το κοινό του 50ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το DigitalWave04, το διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ που προσανατολίζεται αποκλειστικά στη σύγχρονη ελληνική ψηφιακή δημιουργία, παρουσιάζεται ήδη και μέχρι τις 31 Ιανουαρίου στην Αθήνα, σε συνεργασία του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος, στον χώρο της Ταινιοθήκης (Ιερά Οδός 48 και Μεγ. Αλεξάνδρου 134 - 136).
Το αθηναϊκό κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει το σύνολο των ταινιών του DigitalWave04 που προβλήθηκαν τον περασμένο Νοέμβριο στην επετειακή διοργάνωση, τις δυο φοιτητικές ταινίες των φοιτητών του ΑΠΘ που προβλήθηκαν στην τελετή λήξης του, καθώς και επιλεγμένες ταινίες που ξεχώρισαν τα τελευταία τέσσερα χρόνια στο πλαίσιο του DigitalWave.
Μεταξύ άλλων, προβάλλονται οι ταινίες που βραβεύθηκαν στο 50ο Φεστιβάλ Το τελευταίο τραγούδι του Έλβις του Βασίλη Ραΐση (Ψηφιακός Αλέξανδρος και βραβείο κοινού Fischer) και Το Κουτί των Φώτη και Αποστόλη Πάσσου (2ο βραβείο της κριτικής επιτροπής του DigitalWave 04), καθώς και ταινίες που αγγίζουν με αυθορμητισμό και πρωτοτυπία τις σημαντικότερες κοινωνικές θεματικές του σήμερα: One of us του Μιχαήλ Άγγελου Νικολαΐδη, Παρουσία Β' του Δημήτρη Καρακάση, Ρυτίδες και όνειρα της Γεωργίας Πετραλή, Empirical data του Γιώργου Δρίβα, Εφχές του Άγγελου Σπάρταλη και Κυνηγώντας τον Μωυσή του Αλέξανδρου Κωνσταντάρα. Απ' την 50η διοργάνωση προβάλλονται στην Ταινιοθήκη και οι φοιτητικές ταινίες Η Ιουλίτα ονειρεύεται της Τριανταφυλλιάς Δημοπούλου και Κάθε που βραδιάζει της Κατερίνας Γραμματικοπούλου που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια των σπουδών των φοιτητών του Τμήματος Κινηματογράφου του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης. Το πρόγραμμα της Αθήνας εμπλουτίζεται και με ταινίες που έκαναν αίσθηση και αγκαλιάστηκαν απ' το κοινό στην μέχρι σήμερα πορεία του DigitalWave: Το σύνδρομο της Χιονάτης του Άγγελου Σπάρταλη, Horch / Άκου του Γιώργη Φωτόπουλου, Ecce momo του Ανέστη Χαραλαμπίδη, Μια Ροζ Παραμάνα του Νίκου Πομώνη και Η μουσική των προσώπων του Νίκου Κορνήλιου.
Με την φετινή παρουσίαση του DigitalWave04 στην Αθήνα συνεχίζεται η ιδιαίτερα επιτυχημένη συνεργασία του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος, που ξεκίνησε από την πρώτη κιόλας διοργάνωση του DigitalWave με την προβολή των αποκατεστημένων ταινιών Ο μάγος της Αθήνας και Οι περιπέτειες του Βιλλάρ με την συνοδεία πρωτότυπης μουσικής.
To έργο των ελπιδοφόρων νέων κινηματογραφιστών, με όχημα την ψηφιακή τεχνολογία κατορθώνει να φτάσει στον πολυπόθητο προορισμό του: το ανήσυχο κοινό κάθε ηλικίας που αναζητά ένα σινεμά καινοτόμο, νεανικό και γεμάτο περιεχόμενο και ουσία. Η είσοδος θα είναι 7 ευρώ ενιαία τιμή για όλες τις προβολές κάθε ημέρας.
Πρόγραμμα προβολών
Sex, προβλήματα και σινεμά Χ
Παύλος Ζάννας (11 - 17 Φεβρουαρίου)Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της ετήσιας δραστηριότητάς του και σε συνεργασία με το Κέντρο Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας (Κ.Ε.Σ.Α.Υ.) που φιλοξενείται στο Α.Π.Θ., παρουσιάζουν το κινηματογραφικό αφιέρωμα «Sex, προβλήματα και σινεμά», το οποίο φέτος συμπληρώνει δέκα χρόνια ζωής.
Στόχος του αφιερώματος είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα σχέσεων, σεξουαλικής υγείας και σεξουαλικής συμπεριφοράς, τα οποία συχνά αποτελούν ταμπού. Κοινός παρονομαστής όλων των ταινιών που προβάλλονται στο αφιέρωμα είναι η σεξουαλικότητα, θέμα το οποίο ανέκαθεν κατείχε ιδιαίτερη θέση στον κινηματογράφο.
«Η βαθιά σχέση του κινηματογράφου με τις ερωτικές επιθυμίες τροφοδοτεί αυτό το αφιέρωμα εδώ και 10 χρόνια με μια πλούσια, ανεξάντλητη θεματική και δίνει αφορμές για διάλογο και προβληματισμό με όχημα τον κινηματογράφο.
Μέσα από αυτή τη συνάντηση της τέχνης με την επιστήμη, κατανοούμε πώς το σινεμά αγγίζει τις πιο εσωτερικές χορδές μας, ενώ παράλληλα κατορθώνουμε να δούμε συνειδητά πτυχές της κινηματογραφικής τέχνης που ανασύρουν δικά μας βιώματα.
Σε αυτές τις στιγμές που έδωσαν ουσία και διάρκεια σε αυτό το αφιέρωμα, θα ανατρέξουμε φέτος, κάνοντας μια περιήγηση στα δέκα αυτά χρόνια συνεργασίας, αναζωπυρώνοντας τον προβληματισμό μας, αναδεικνύοντας αλήθειες μέσα από την καλλιτεχνική ευαισθησία, ανοίγοντας νέα μονοπάτια αναζήτησης για τα χρόνια που θα ακολουθήσουν» σημειώνει χαρακτηριστικά η διευθύντρια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Δέσποινα Μουζάκη.
Για περισσότερες πληροφορίες κάντε κλικ εδώ