Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2008

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

(ΑΠΟ http://www.disabled.gr/)
Σχολική χρονιά με πολλά προβλήματα
Έχετε διαβάσει στο http://news.disabled.gr/ τις ειδήσεις που αφορούν τους μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες με την καινούργια χρονιά.
Υπάρχουν πολλά προβλήματα τελικά.
Λίγα από αυτά τα προβλήματα βλέπουν το φως της δημοσιότητας των συμβατικών μέσων μαζικής ενημέρωσης.
Πάντως τις τελευταίες εβδομάδες οι πληροφορίες του περιοδικού ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ και του http://www.disabled.gr/ παραπέμπουν σε πολλά προβλήματα που δυστυχώς είναι άλυτα και μερικά από αυτά (ευτυχώς η μειοψηφία) οφείλονται στον κακό τρόπο επικοινωνίας κάποιων κρατικών «λειτουργών».
Από μητέρα παιδιού με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες πήραμε το παρακάτω e-mail και σας το παραθέτουμε με την ελπίδα που κάποιος αρμόδιος θα το διαβάσει και θα δώσει λύση γιατί είναι πολλοί οι αρμόδιοι που διαβάζουν το newsletter του http://www.disabled.gr/:
Η συγκεκριμένη μητέρα ενημερώθηκε από τη διευθύντρια του ειδικού σχολείου ΠΙΚΠΑ Πεντέλης την Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου ότι δεν υπάρχει ταξί για να καλύψει το δρομολόγιο του παιδιού επειδή δεν έχουν βγει ακόμη τα καινούργια κονδύλια από τη νομαρχία.
Η διευθύντρια πρότεινε μια «προσωρινή λύση» να συμφωνήσει ένας ταξιτζής που κάνει δρομολόγιο στο Παγκράτι (περίπου στη διασταύρωση της Βουλιαγμένης και Φιλολάου) και να παίρνει τη μαθήτρια μαζί του.
Αρχικά η μητέρα συμφώνησε και επικοινώνησε με την αρμόδιο υπάλληλο στη νομαρχία και της ανέφερε πως έχουν ακολουθηθεί όλα τα σωστά βήματα για το διαγωνισμό που έχει αρχίσει από τον Απρίλιο, αλλά η νομοθεσία τους υποχρεώνει να έχουν τελειώσει όλη τη διαδικασία μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.
Η μητέρα και η υπάλληλος της νομαρχίας συμφώνησαν για την λύση να πηγαίνουν τη μαθήτρια στο Παγκράτι, κάθε μέρα στον άλλο οδηγό ταξί και η μητέρα να ενημερώσει το σχολείο τη Δευτέρα.
Ύστερα όμως από μια πιο ψύχραιμη σκέψη του σαββατοκύριακου που μεσολάβησε η μητέρα διαπίστωσε πως δεν θα μπορούσε να μπει σε μια τέτοια ταλαιπωρία τόσο ως μητέρα όσο και ως οικογένεια όταν υπάρχει δικαίωμα του παιδιού για τη μεταφορά από το σπίτι στο σχολείο.
Την αμέσως επόμενη εργάσιμη ημέρα (Δευτέρα) η μητέρα ενημέρωσε σχετικά την υπάλληλο της νομαρχίας που αντικαθιστούσε την προηγούμενη υπάλληλο που απουσιάζει σε άδεια πως η λύση που βρέθηκε την προηγούμενη εργάσιμη ημέρα (Παρασκευή), δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί επειδή το παιδί με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες θα έπρεπε να κάνετε στο μπροστινό κάθισμα του αυτοκινήτου για τη μεταφορά με το ταξί του Παγκρατίου, κάτι που εκτιμά η μητέρα πως είναι πολύ επικίνδυνος τρόπος μεταφοράς παιδιού και μάλιστα με μια σοβαρή αναπηρία.
Η υπάλληλος της νομαρχίας συνέστησε στην μητέρα πώς θα μπορούσε να γίνει επέκταση του δρομολογίου μέχρι την νέα Σμύρνη όπου είναι και η κατοικία της μαθήτριας.
Έπρεπε όμως να το αναφέρει στην προϊσταμένη της αμέσως μετά, μόλις επέστρεφε από την άδεια.
Την αμέσως επόμενη ημέρα (Τρίτη) τη μητέρα τηλεφώνησε στην νομαρχία και της ανέφεραν πως δεν μπορεί να γίνει τελικά επέκταση του δρομολογίου.
Η μητέρα αμέσως μετά ζήτησε να μιλήσει με την προϊσταμένη της προϊσταμένης και πληροφορήθηκε στη συνομιλία που είχε μαζί της πως η νομαρχία έκανε ό,τι έπρεπε για την διεξαγωγή του διαγωνισμού, ο οποίος έχει τελειώσει και ότι το όλο θέμα τώρα αφορά την επιτροπή που εγκρίνει τα κονδύλια.
Συμπληρωματικά η προϊστάμενη της νομαρχίας της ανέφερε πως η απόφαση για την έγκριση των κονδυλίων προβλέπεται να ολοκληρωθεί κατά το τέλος του Οκτωβρίου...
Της υποσχέθηκε πως θα θέσει το πρόβλημα της σε κάποιο ανώτερο συμβούλιο και θα ενημερώσει τη μητέρα για το εάν θα μπορέσει να βρεθεί κάποιος τρόπος ασφαλούς μεταφοράς της μαθήτριας με τις ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες από και προς το σχολείο.
Σε εντωμεταξύ η μητέρα έχει μιλήσει με το ασφαλιστικό ταμείο της οικογένειας για το εάν υπάρχει κάποιος προβλεπόμενος τρόπος χρηματοδότησης από το ασφαλιστικό ταμείο για αυτή τη μεταφορά.
Έχει μιλήσει με τον συνήγορο του πολίτη που της πρότειναν να κάνει επίσημα το αίτημα της για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες της νομαρχίας.
Έχει προσπαθήσει να μιλήσει και έχει μιλήσει με το γραφείο ΑμεΑ του υπουργείου υγείας, τη διεύθυνση ειδικής αγωγής του υπουργείου παιδείας και με τα γραφεία διαφόρων υπουργών, υφυπουργών και γενικών γραμματέων.Υπάρχει κανένας αρμόδιος που θα μπορούσε να βοηθήσει σε αυτό το τόσο απλό «πρόβλημα»;Ξέρω και ξέρετε πώς ξέρω πως αυτό το e-mail το διαβάζουν πολλοί αρμόδιοι.
Μήπως θα μπορούσατε να βρείτε μια τόσο απλή λύση σε ένα τόσο απλό πρόβλημα που με λίγο περισσότερη λογική δεν θα ήταν πρόβλημα;
Τα στοιχεία της μητέρας βρίσκονται στη διάθεση του ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ και του http://www.disabled.gr/ και μπορείτε να τα ζητήσετε.
Περισσότερες πληροφορίες για όλα αυτά που δημοσιεύονται στον ημερήσιο και στον περιοδικό τύπο και μας αφορούν μπορείτε να βρείτε στο http://news.disabled.gr/ ενώ κάποια νέα κείμενα που μας ενδιαφέρουν έχουν δημοσιευθεί στο http://www.disabled.gr/ και στο http://www.disabled.gr/biz/ και αξίζει να το διαβάσετε

Δεν υπάρχουν σχόλια: