Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2008

ΔΙΩΧΝΟΥΝ ΑΠΟΡΑ ΠΑΙΔΙΑ

(ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ http://www.halkidikinews.gr/)
Αναβολή πήρε η δίκη για τις εκτάσεις στη Μεταμόρφωση μετά την αγωγή της Μονής Διονυσίου προς το δήμο Ορμύλιας.
Η αγωγή για το δήμο Ορμύλιας θα εκδικαστεί στις 16 Σεπτεμβρίου 2009, ενώ η απόφαση μια άλλη αγωγή κατά της νομαρχίας θα εκδοθεί σε λίγες μέρες.
Την Τετάρτη το πρωί έξω από τα δικαστήρια Πολυγύρου συγκεντρώθηκαν κάτοικοι από την περιοχή του δήμου Ορμύλιας και διαμαρτυρήθηκαν για τις διεκδικήσεις της Μονής, σε μια έκταση, όπου στεγάζονται οι παιδικές κατασκηνώσεις της Πρόνοιας.
Η Μονή επικαλείται χρυσόβουλα του Ιωάννη Παλαιολόγου από το 1419 και 1448 και διεκδικεί 26 στρέμματα στη Μεταμόρφωση.
Η Μονή κατέθεσε αγωγή το 2006 υποστηρίζοντας την κυριότητά της επί της συγκεκριμένης εδαφικής έκτασης. Η κατασκήνωση της Πρόνοιας λειτουργεί εδώ και 46 χρόνια και φιλοξενεί κάθε καλοκαίρι παιδιά και νέους από τη Μακεδονία και τη Θράκη, καθώς και παιδιά άπορων οικογενειών από ολόκληρη την Ελλάδα.
Παρά ταύτα η Μονή αξιώνει την κατεδάφιση των εγκαταστάσεων και την παραχώρηση της έκτασης στην κυριότητά της, αδιαφορώντας για τα παιδιά και τις οικογένειές τους.
Να σημειωθεί ότι από το 1962 τις εκτάσεις όπου βρίσκεται και η κατασκήνωση τις κατέχει η νομαρχία Χαλκιδικής.
Ο τότε νομάρχης της μεταβίβασε στην Πρόνοια και η Πρόνοια στη συνέχεια τις παραχώρησε στη νομαρχία με καθεστώς κυριότητας. «Είναι απάνθρωπο κοινωνικά να επιμένει η Μονή Διονυσίου να διώξει 1000 απόρα παιδιά απ' όλη την Κεντρική Μακεδονία από τις κατασκηνώσεις στη Μεταμόρφωση.
Ας δείξει επιτέλους το κοινωνικό του πρόσωπο το μοναστήρι και να δούμε όλοι το συμφέρον των παιδιών» δήλωσε ο νομάρχης Αστέριος Ζωγράφος. Ρεπορτάζ: Μαρία Παπαδημητρίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: