Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2009

Η ΑΣΠΡΗ ΛΕΞΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Η άσπρη λέξη της ημέρας - ΕΜΠ
Θέμα της εβδομάδας: Πολυτεχνείο Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) είναι το πιο παλιό εκπαιδευτικό ίδρυμα της Ελλάδας στον τομέα της τεχνολογίας και έχει συνεισφέρει σημαντικά στην επιστημονική, τεχνική και οικονομική ανάπτυξη της χώρας από την ίδρυσή του το 1836 με την ονομασία «Βασιλικό Σχολείο των Τεχνών».
Λίγα χρόνια αργότερα, το 1843, έγινε η πρώτη μεταρρύθμιση: το Σχολείο των Τεχνών διαιρέθηκε σε 3 τμήματα: α. το Σχολείο των Kυριακών και εορτών, β. το Σχολείο καθημερινό και γ. το Σχολείο ανώτερο, για καθημερινή διδασκαλία των «Ωραίων Τεχνών».
Τότε ονομάστηκε «Σχολή των Βιομηχανικών και Ωραίων Τεχνών».
Δεύτερη αναδιοργάνωση έγινε κατά την τριετία 1862-1864. Η Σχολή γίνεται «Πολυτεχνείο», με εισαγωγή περισσότερων τεχνικών μαθημάτων.
Το 1873 εγκαταστάθηκε σε συγκρότημα κτιρίων στο κέντρο της πρωτεύουσας, στα κτίρια της οδού Πατησίων, και ονομάστηκε «Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο», προς τιμή των μεγάλων ευεργετών Γ. Aβέρωφ, N. Στουρνάρη, E. Tοσίτσα, των οποίων η γενέτειρα ήταν το Μέτσοβο, μια μικρή ιστορική πόλη στη βορειοδυτική Ελλάδα.Τρίτη αναδιοργάνωση πραγματοποιήθηκε το 1887, όταν στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο ιδρύθηκαν 3 ανώτατες σχολές τετραετούς φοίτησης για δομικούς μηχανικούς, αρχιτέκτονες μηχανικούς και μηχανολόγους μηχανικούς.
H τελευταία ριζική μεταρρύθμιση στην οργάνωση και διοίκηση του Ιδρύματος έγινε το 1917 με ειδικό νόμο που έδωσε στο Πολυτεχνείο τη σημερινή του μορφή.
Στο ΕΜΠ ανήκουν εννέα σχολές: Χημικών Μηχανικών, Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών (Σ.Ε.Μ.Φ.Ε.), Πολιτικών Μηχανικών, Μηχανολόγων Μηχανικών, Ναυπηγών Μηχανικών, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (Σ.Η.Μ.Μ.Μ.Υ.), Μηχανικών Μεταλλείων Μεταλλουργών και Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών.
Σήμερα είναι η τελευταία ημέρα για την κατάθεση αίτησης συμμετοχής στα σεμινάρια Νοεμβρίου
Λεξικό - Ημερολόγιο 2010 με δείκτη ευτυχίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: